Esec total pentru SUA: Toata lumea prefera versiunea chineza a Bancii Mondiale

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 17:39
6633 citiri
Esec total pentru SUA: Toata lumea prefera versiunea chineza a Bancii Mondiale
Foto: Corbett Report

Noua banca de investitii in infrastructura dezvoltata de guvernul de la Beijing a reusit sa adune aproape 50 de state membre, in ciuda opozitiei acerbe a Washingtonului.

Pana la termenul limita de aderare, fixat pentru 31 martie, Banca Asiatica de Investii in Infrastructura (AIIB) racolase o buna parte din aliatii SUA din Europa, Asia si Orientul Mijlociu.

De altfel, ca absente notabile din structura membrilor noii banci raman doar Statele Unite si Japonia, observa reporterii agentiei Reuters.

Schimbarea polilor de putere

La nivel global, din acest moment se poate vorbi de o migrare a polilor de putere, pe masura ce initiativa Chinei s-a bucurat de suportul mai mult sau mai putin sovaielnic al Coreei de Sud, Australiei, Marii Britanii, Italiei, Frantei si Germaniei.

Pe ultima suta de metri, inclusiv Israelul a depus o cerere de inscriere in banca internationala dezvoltata de Beijing.

In acest moment, AIIB este vazuta ca o institutie care poate spori considerabil influenta regionala si globala a Chinei.

Secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, a declarat ca Washingtonul saluta aparitia noii banci, atata vreme cat AIIB va juca un rol important in completarea operatiunilor efectuate de celelalte institutii bancare internationale si va respecta criteriile de functionare impuse de acestea.

Americanii au exercitat un lobby puternic pentru a impiedica implicarea statelor aliate din diferite regiuni in proiectul AIIB, temandu-se ca banca de la Beijing va reprezenta o concurenta puternica pentru Banca Mondiala si Banca Asiatica de Dezvoltare, doua institutii asupra carora Washingtonul isi exercita influenta.

Israelul tatoneaza Asia

Pentru Israel, aderarea la AIIB reprezinta o sansa de a extinde zona de afaceri a companiilor din tara catre bazinul asiatic prin intermediul finantarilor ce vor fi efectuate in cadrul programelor de dezvoltare din regiune, arata ministrul israelian de Externe pe pagina sa Internet.

Companiile din Israel tatoneaza deja piata asiatica pentru livrarea noilor tehnologii, iar valul de antisemitism care a lovit Europa impinge statul evreu sa gaseasca noi piete de export.

AIIB are fonduri de investitii de peste 100 miliarde de dolari in zona asiatica, jumatate din suma fiind asigurata deja de China.

Beijing, noul centru financiar al lumii

Pe ultima suta de metri, cererile de aderare la AIIB au venit gramada.

Olanda, Australia, Suedia, Danemarca si Rusia au aplicat cu doar cateva zile inaintea termenului limita, in timp ce Norvegia, Taiwan si Israel au depus cererile aproape in ultimul moment, arata publicatia Newsweek.

21 de state asiatice au obtinut statutul de membru inca de la lansarea bancii in octombrie 2014.

Cererea de aderare a Coreei de Nord a fost respinsa dupa ce Phenianul nu a putut sa ofere o situatie clara a rezervelor valutare de care dispune.

Pentru unii analisti, temerile Washingtonului privind degradarea arhitecturii bancare la nivel mondial odata cu aparitia Bancii Asiatice de Investitii in Infrastructura par nejustificate.

"Tot ceea ce vedem pana acum este ca ei se arata foarte responsabili in crearea unei institutii cu adevarat multilaterale. Nu este doar o banca a Beijingului imbracata in straie multiple care sa mascheze acest lucru. Deja recruteaza fosti lideri ai Bancii Mondiale si Bancii Asiatice de Dezvoltare", remarca Erica Downs, analist al agentiei Eurasia Group.

AIIB este condusa in acest moment de Jin Liqun, fost vicepresedinte al Bancii Asiatice de Dezvoltare.

Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a apreciat de asemenea initiativa Beijingului, mentionand ca proiectia institutiei sale, pentru 2010-2020, indica un necesar de investitii in infrastructura din Asia de 8.000 de miliarde de dolari.

Downs crede ca un mod de a reduce actuala tensiune dintre Beijing si Washington il reprezinta dezvoltarea unor proiecte comune intre AIIB, Banca Mondiala si Banca Asiatica de Dezvoltare.

#concurenta Banca Mondiala, #Banca Asiatica Investitii infrastructura, #membrii AIIB, #aliati SUA membri banca Beijing, #influenta economica China , #Banci internationale