Euribor atinge marti un nou record istoric: 0,521%

Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:00
1763 citiri
Euribor atinge marti un nou record istoric: 0,521%

Dobanda Euribor pe termen de trei luni, principalul indicator al operatiunilor de creditare pe piata interbancara europeana, a atins marti un nou record istoric, 0,521%, in conditiile in care pietele monetare continua sa fie influentate de deciziile adoptate saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana.

Precedentul record pentru Euro Interbank Offered Rate era de 0,531% si a fost inregistrat luni.

Dobanda Euribor reflecta conditiile pe baza carora bancile europene sunt dispuse sa-si imprumute fonduri intre ele.

Saptamana trecuta, BCE a decis sa coboare dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro. In plus, BCE a redus si dobanda la depozitele overnight la nivelul zero. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobanda de referinta de 36 de ori (de 18 ori in crestere si de 18 ori in scadere), dar nu a redus niciodata costul creditului sub pragul de 1%.

BCE spera ca aceste decizii fara precedent va stimula creditarea pe piata interbancara deoarece va forta bancile sa caute optiuni mai profitabile pentru plasarea banilor lor decat depunerea la BCE.

Dobanda Euribor este stabilita zilnic de Banking Federation of the European Union (FBE) si este utilizata ca indicator de referinta pentru mii de miliarde de credite si instrumente financiare in euro.

In prezent dobanda Euribor, ca si dobanda Libor, sunt in mijlocul unui scandal de manipulare dupa ce s-a descoperit ca mai multe banci au trimis informatii false cu privire la dobanzile pe care le platesc comitetului care colecteaza datele.

#valoare Euribor, #Euribor nou record istoric, #valoare dobanda Euribor , #Banci internationale