Eurobank a preluat Hellenic Postbank

Luni, 15 Iulie 2013, ora 10:05
3020 citiri
Eurobank a preluat Hellenic Postbank

Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) a ales grupul bancar Eurobank pentru a cumpara New Hellenic Postbank, ca parte a procesului de consolidare a sectorului si pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara, inaintea termenului limita din 15 iulie, transmite Reuters.

Guvernul Greciei impreuna cu Fondul Monetar International, Banca Central Europeana si Comisia Europeana au decis sa vanda Proton si Hellenic Postbank pana la mijlocul lunii iulie, ca o conditie pentru eliberarea fondurilor din asistenta financiara de 240 miliarde de euro.

Vanzarea este cea mai recenta actiune de consolidare a sectorului bancar elen, care are ca obiectiv formarea unor banci mai solide si mai bine capitalizate, pentru a finanta economia afectata de recesiunea indelungata.

In contrast cu intarzierile din planul de privatizare, Atena a aratat performante mai bune pe frontul bancar. Autoritatile au reusit sa respecte termenul limita privind testele de stres, recapitalizarea sistemului bancar si desfiintarea bancilor cu probleme. In schimb, tintele privind vanzarea activelor de stat, necesare pentru reducerea datoriei tarii, nu au fost indeplinite.

Grupul american Goldman Sachs a fost consilierul Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) pentru vanzarea bancii de stat Hellenic Postbank. Toate cele patru mari banci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus, Europbank si Alpha Bank au licitat pentru Hellenic Postbank, care avea depozite de aproximativ 12 miliarde de euro.

Si Proton, o banca mai mica, detinuta integral de HSFS, a fost achizitionata tot de Eurobank.

Proton si Hellenic Postbank, victime ale crizei financiare din Grecia, au fost divizate intr-o banca de rebuturi si una care cuprinde activele viabile si erau detinute integral de Fondul de Stabilitate Financiara.

Autoritatile elene au inchis Hellenic Postbank, dupa ce vanzarea bancii a esuat. Activele neperformante au fost scoase din portofoliu iar activele mai putin riscante si depozitele au fost transferate intr-o noua entitate, numita New Hellenic Postbank.

HFSF a injectat patru miliarde de euro in banca pentru a acoperi necesitatile de finantare si inca 500 milioane de euro pentru recapitalizare.

#preluare Hellenic Postbank, #achizitii Eurobank, #consolidare sector bancar Grecia, #criza financiara Grecia , #Banci internationale