Europa propune bancilor o noua "Initiativa de la Viena"

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 15:44
1707 citiri
Europa propune bancilor o noua "Initiativa de la Viena"

Statele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE si institutiile financiare internationale vor incerca sa previna iesirea in masa a bancilor occidentale de pe pietele emergente din regiune in cadrul unei noi Initiative de la Viena.

Autoritatile nationale, institutiile UE si institutiile financiare internationale, precum FMI, Banca Mondiala sau BERD, au convenit luni sa incerce sa incheie o a doua Initiativa de la Viena, modelata in linii mari pe cea din 2009.

In primavara lui 2009, guvernele si bancile centrale din regiune, autoritatile UE, alaturi de FMI, BM, BERD, Banca Europeana pentru Investitii si alte institutii relevante, au convenit cu cele mai mari grupuri financiare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen si UniCredit, sa nu isi reduca expunerea pe pietele emergente in contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Angajamentul din 2009 a expirat in aprilie 2010

In prezent, bancile din zona euro se alfa in plina campanie de reducere a activelor si expunerii la risc, in contextul crizei datoriilor de stat si noilor reglementari mai dure privind capitalul si rezervele.

"Am plecat de la aceasta intalnire cu un consens remarcabil. Acum trebuie sa ne asezam la masa si sa stabilim detaliile planului impreuna cu sectorul privat", a afirmat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, dupa discutii purtate luni cu reprezentantii statelor din regiune, oficiali UE, institutiile financiare internationale si observatori din partea Bancii Centrale Europene.

Berglof a declarat, marti, in sesiunea de deschidere a confeintei Euromoney organizata tot la Viena, ca intalnirea de luni a inceput tensionat, pe fondul nemultumirilor autoritatilor din statele emergente privind unele masuri recente, precum cele anuntate de banca centrala a Austriei, dar ca discutiile au evoluat pozitiv si s-ar fi creat un curent favorabil pentru sustinerea regiunii.

La intalnirea de luni de la Viena nu au participat reprezentanti din partea bancilor comerciale

"Criza din zona euro a dezvoltat noi riscuri in sectoarele financiare ale Europei emergente, de la jumatatea anului 2011. Tensiunile din piata, in special din pietele de capital si de finantare, au rezultat in presiuni semnificative spre reducerea riscului in majoritatea tarilor", se spune intr-un comunicat transmis marti de Comisia Europeana si BERD.

Printre principalele grupuri financiare vizate se numara Erste, Raiffeisen, UniCredit si grupul belgian KBC, potrivit Reuters.

Scopul noii Initiative, supranumita in comunicat "Vienna 2.0", este mai putin ambitios decat in 2009, vizand incetinirea ritmului de reducere a expunerii si riscului pentru a evita o criza de finantare in Europa emergenta, si nu mentinerea expunerii pe aceste piete, potrivit Reuters.

"In lipsa coordonarii, rezultatul ar putea fi un deleveraging excesiv si dezordonat si o criza a creditelor", avertizeaza institutiile in comunicat.

Raiffeisen: Vom continua sa investim in Europa Centrala si de Est

Directorul general al Raiffeisen, Herbert Stepic, a declarat la Viena ca grupul bancar este hotarat sa ramana pe pietele din Europa emergenta, insa ritmul in care Autoritatea Bancara Europeana vrea sa impuna consolidarea capitalului face acest obiectiv tot mai dificil de indeplinit.

"E unul dintre cele mai mari nonsensuri. Vedem Europa Centrala si de Est ca pe un loc unde vom continua sa investim. Nu vom fugi, pentru ca regiunea a ramas motorul de crestere economica al Europei", a spus Stepic.

La intalnirea de luni au participat reprezentanti ai autoritatilor din tarile de origine ale grupurilor bancare si din tarile unde acestea au subsidiare, oficiali ai Comisiei Europene, Autoritatii Bancare Europene, Consiliului European privind Riscul Sistemic, Fondului Monetar International, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Bancii Europene pentru Investitii si Bancii Mondiale.

Din partea Bancii Nationale a Romaniei a participat viceguvernatorul Cristian Popa si un reprezentant al Directiei Supraveghere din BNR.

Bancile comerciale vor fi invitate la discutii

Grupurile bancare vor fi invitate la discutii, prima intalnire cu reprezentantii acestora urmand sa fie convocata de Comisia Europeana la Bruxelles, "in viitorul apropiat", se spune in comunicat.

Guvernatorul bancii Austriei, Ewald Nowotny, membru in Consiliul Guvernatorilor BCE, a parut de acord cu o colaborare la nivelul supraveghetorilor, impreuna cu institutiile financiare internationale si Comisia Europeana, pentru a asigura un flux stabil de capital in regiune, dar nu s-a aratat incantat de o noua intelegere de tipul Initiativei de la Viena.

Nowotny a aratat ca bancile nu trebuie sa subestimeze efectele implementarii Basel III, care imping mai mult catre un model de business anglo-saxon decat spre unul continental si a mai insistat asupra nevoii ca pietele locale din Europa emergenta sa-si creeze o baza de capital solida.

Raiffeisen: Trebuie imbunatatit sistemul legal din statele emergente, care sa faciliteze executarea garantiilor

La randul sau, directorul general al Raiffeisen, Herbert Stepic, a atras atentia ca procesul de deleveraging (dezintermediere) din Est, estimat ca ar putea insemna retrageri de 20-30 de miliarde din tarile europene emergente, va afecta potentialul de crestere economica din aceasta regiune.

Stepic a evidentiat ca statele din Europa Centrala si de Est continua sa aiba o crestere economica mai sustinuta decat Europa de Vest, intrucat in aceste tari continua tranformarile, iar oamenii se afla intr-un continuu proces de eficientizare, de reformare.

Seful Raiffeisen crede insa ca procesul de ajustare prin economisire si taiere a cheltuielilor ar putea fi contraproductiv si reduce potentialul de crestere al regiunii, insistand pe o anumita moderatie si pe implementarea in continuare a reformelor structurale odata cu ajustarile fiscale.

Stepic a insistat pe imbunatatirea sistemului legal din statele emergente, care sa faciliteze executarea garantiilor, pentru ca finantatorii vor sa fie siguri ca pot sa-si recupereze banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa, #initiativa viena, #Herbert Stepic Raiffeisen, #banci comerciale Europa Est , #Banci internationale