Fitch confirma ratingurile principalelor banci private turcesti la 'BBB minus'

Luni, 02 Iulie 2012, ora 19:31
1339 citiri
Fitch confirma ratingurile principalelor banci private turcesti la 'BBB minus'

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat luni ratingurile principalelor patru banci private din Turcia (Isbank, Garanti, Akbank si Yapi Kredi) la 'BBB minus' cu perspectiva stabila.

Potrivit agentiei, ratingurile reflecta franciza lor extinsa si stabila, indicatorii lor financiari solizi, managementul riscurilor precum si nivelul relativ redus al riscurilor si dezechilibrelor sistemice in sistemul bancar din Turcia. Pe de alta parte, analiza Fitch ia in calcul riscul de tara relativ ridicat al Turciei ('BB plus', perspectiva stabila) si volatilitatea considerabila a indicatorilor macroeconomici.

Scenariul de baza al Fitch este ca economia turca va inregistra o 'aterizare lina' in 2012, cand ritmul de crestere al PIB ar urma sa se reduca la 2,8% de la o crestere de 8,5% in 2011, urmand sa revina la o crestere de 4,5% in 2013.

Potrivit Fitch, calitatea activelor celor patru banci ar putea sa se deterioreze in acest climat economic, insa agentia crede ca acesta deteriorare va fi una moderata.

Fitch atribuie celor patru banci un rating mai mare decat ratingul de tara, reflectand profilul lor relativ robust de credit si punctul de vedere al agentiei ca vor fi suficient de robuste pentru a ramane solvabile si lichide chiar si in cazul de stress macroeconomic la nivelul tarii.

In cazul in care ratingul Turciei va fi imbunatatit (lucru care nu este anticipat in prezent avand in vedere perspectiva stabila), Fitch considera ca si ratingul Akbank, Garanti si Isbank ar putea fi majorat la 'BBB'.

Garanti Bank ofera o gama completa de produse si servicii financiare pentru toate segmentele de business - retail, IMM si corporate. Prezenta in Romania din anul 1998, Garanti Bank are in prezent un portofoliu solid de peste 240.000 de clienti. Banca detine o retea de 79 de agentii, 216 ATM-uri, un numar total de carduri de credit si debit ce depaseste 230.000, si peste 7.300 de POS-uri.

#Fitch retrogradare banci turcesti, #banci Turcia retrogradare, #recesiune banci Turcia , #Banci internationale