Fondurile de investitii, neinteresate de actiunile bancilor din Grecia

Luni, 04 Februarie 2013, ora 11:28
1197 citiri
Fondurile de investitii, neinteresate de actiunile bancilor din Grecia

Potrivit bancherilor si analistilor, niciun fond de investitii serios nu s-a aratat dispus sa cumpere actiuni la cele patru banci elene, iar din zona fondurilor de hedging si-au exprimat interesul doar cateva firme.

Bancile risca sa fie nationalizate in totalitate daca nu vor reusi sa atraga investitori privati. In aceasta situatie, bancile ar fi preluate de Fondul Elen de Stabiltiate Financiara, institutia elena care administreaza fondurile transferate de UE si FMI.

Bancherii sunt nemultumiti ca acordul defineste valoarea capitalului bancilor drept un multiplu (de 1-2 ori) al valorii nete a activelor, in timp ce majoritatea bancilor europene sunt tranzactionate pe burse la preturi de cateva ori mai mici decat cele indicate de un astfel de calcul.

Termenul limita pentru atragerea capitalului privat - sfarsitul lunii aprilie - este de asemenea foarte dificil de respectat, reclama bancherii greci, in special in contextul fuziunii dintre National Bank of Greece si Eurobank, proces care se va prelungi probabil cel putin pana in vara.

Bancile elene califica de asemenea drept nerealist calendarul previzionat pentru iesirea Fondului Elen de Stabilitate Financiara din actionariatul bancilor.

Potrivit acordului, investitorii privati vor primi certificate care le vor conferi dreptul de a cumpara participatia detinuta de Fond in termen de cinci ani, la preturi calculate utilizand aceeasi metodologie reclamata in prezent pentru supraevaluarea actiunilor. Bancherii considera ca valoarea de piata a bancilor elene nu va depasi nivelurile rezultate din acord in urmatorii cinci ani.

Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente si in Romania. Eurobank controleaza Bancpost, iar National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, celelalte doua institutii operand pe piata romaneaca prin subsidiare omonime.

#banci elene vanzare, #nationalizare bacni elene, #capital banci elene , #Banci internationale