Germania: Doar bancile mari trebuie supervizate de catre BCE

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:23
1510 citiri
Germania: Doar bancile mari trebuie supervizate de catre BCE

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a respins luni planul Comisiei Europene de a da Bancii Centrale Europene puterea de a monitoriza toate bancile din zona euro, apreciind ca BCE ar trebui sa se concentreze doar pe institutiile financiare mari.

Planul executivului comunitar de a da BCE puterea de a superviza toate bancile este doar primul pas spre o uniune bancara europeana completa. Comisia Europeana urmeaza sa dea publicitatii propunerile sale cu privire la supervizarea bancara in data de 12 septembrie, transmite Reuters.

"BCE a spus chiar ea ca nu are capacitatea de a superviza toate cele 6.000 de banci din Uniunea Europeana in viitorul apropiat", a declarat Wolfgang Schaeuble pentru postul public de radio din Germania, exprimandu-si scepticismul cu privire la intervalul de timp preconizat de Comisie.

Wolfgang Schaeuble a declarat ca nu se asteapta ca supervizarea bancara sa aiba loc foarte repede, adaugand ca ar trebui facuta o distinctie intre bancile mici si institutiile de importanta sistemica.

In cazul unitatilor bancare mari, exista sanse ridicate ca supervizarea directa de catre BCE sa poata fi realizata in perioada de timp preconizata, a spus Schaeuble.

Supervizarea bancara este un plan al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier, si presupune ca transferarea unei parti din responsabilitatile autoritatilor de supervizare catre BCE, autoritatile nationale urmand sa aiba doar sarcini de rutina, precum protectia consumatorilor.

Implmentarea acestei propuneri presupune aprobarea sa de catre tarile din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE supervizare banci, #supervizare banci zona euro, #plan supervizare banci, #BCE Ssupervizare directa banci , #Banci internationale