Germania: Greva in sectorul bancar

Vineri, 04 Mai 2012, ora 11:21
1402 citiri
Germania: Greva in sectorul bancar

Sindicatul german Verdi a anuntat vineri o greva in sectorul bancar in vederea obtinerii unei mariri a salariilor, dupa ce si angajatii din sectorul industrial german au inceput o ampla miscare de protest in aceasta saptamana, relateaza AFP.

Sindicatul Verdi, care negociaza o marire a salariilor pentru cei 220.000 de angajati ai bancilor publice si private din Germania, nu a reusit sa ajunga la un acord cu angajatorii in noaptea de joi spre vineri, a indicat acesta intr-un comunicat.

Verdi a respins o oferta care propunea o marire a salariilor in trei etape (2%, apoi 1,1% in doua randuri) in urmatorii doi ani, motivand ca acest lucru ar insemna o crestere de doar 1,3% pe an, inferioara celei a preturilor.

Miscarea de protest din sectorul bancar se adauga celei din sectorul industrial, la care au participat de la inceputul saptamanii 160.000 de salariati, potrivit sindicatului IG Metall. Uniunea revendica o crestere a salariilor de 6,5% in imensul sector metalurgic german, ce angajeaza peste 3,5 milioane de persoane.

Situatia economica a Germaniei continua sa fie mai buna decat cea a vecinilor sai, somajul mentinandu-se la un nivel scazut (7% in luna aprilie), ceea ce alimenteaza revendicarile salariale, dupa sacrificiile facute de angajati in timpul crizei.

La inceputul lunii aprilie, cele doua milioane de functionari publici din Germania au obtinut o marire a salariilor de 6,3% in urmatorii doi ani, dupa ce au recurs la greve.

#greva banci Germania, #sistem bancar Germania, #salarii angajati banci Germania, #greva Germania , #Banci internationale