Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia: Preluarea ATEbank de catre Piraeus era singura solutie viabila

Grecia: Preluarea ATEbank de catre Piraeus era singura solutie viabila


George Provopoulos, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, a declarat vineri ca preluarea ATEbank de catre Piareus era singura solutie viabila. Oficialul grec a adaugat ca ATEbank are nevoie de o majorare a capitalului pentru a continua sa fie operationala.

Banca elena Piraeus a preluat, prin absorbtie, activele viabile ale ATEbank, controlata de statul elen, inclusiv sucursala ATEbank Romania, tranzactia fiind parte a procesului de restructurare si consolidare financiara a sistemului bancar din Grecia.

Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania

Anul trecut, ATEbank nu a trecut testele de stres efectuate in Europa si nu a publicat rezultatele financiare pe 2011, asteptand decizia finala privind viitorul institutiei. Se estimeaza ca banca are nevoie de o injectie de capital de cinci miliarde de euro.

Activele toxice ale ATEbank vor fi preluate de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), in timp ce unele unitati vor fi preluate de statul elen, a anuntat Banca Centrala a Greciei.

Primele patru banci comerciale grecesti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank) au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro in vederea recapitalizarii lor. Acordul de stergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privati in luna martie a acestui an a antrenat pentru bancile comerciale grecesti pierderi semnificative in portofoliile lor de obligatiuni guvernamentale.

Imprumutul destinat recapitalizarii bancilor elene a fost acordat in aprilie de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), ca parte a planului bancilor de a-si majora capitalul.

Bancile elene au termen pana la sfarsitul lunii august sa-si implementeze planurile de majorare a capitalului, iar daca nu reusesc sa indeplineasca noile cerinte vor trebui sa apeleze la Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1290 ori