Grupul Volksbanken nu mai vrea produse care manipuleaza pretul cerealelor

Marti, 14 August 2012, ora 15:04
1271 citiri
Grupul Volksbanken nu mai vrea produse care manipuleaza pretul cerealelor

Grupul bancar austriac Volksbanken AG a decis sa renunte la produsele de investitii care permit clientilor sa speculeze asupra evolutiei preturilor materiilor prime agricole.

Masura vina ca urmare a criticilor aparute in media dupa lansarea de catre divizia de investitii a VBAG, Volksbank Investments, a certificatului "Agrar Rohstoff Garant 2".

"Volksbank Investments nu va mai oferi noi produse in acest domeniu si va retrage toate ofertele in acest sector", a anuntat banca austriaca intr-un comunicat.

Recenta crestere a pretului produselor agricole a relansat dezbaterea cu privire la rolul jucat de speculatorii financiari pe pietele materiilor prime si daca sunt vinovati de cresterea pretului produselor alimentare.

Saptamana trecuta, grupul bancar german Commerzbank a decis sa urmeze exemplul altor doua mari banci germane, Deutsche Bank si DekaBank si sa isi restructureze ofertele de investitii in produse agricole.

In luna aprilie, statul austriac a preluat un pachet de 43% din actiunile Volksbanken, al patrulea grup bancar din Austria, iar pachetul majoritar este detinut de 62 de banci locale. Anterior, in luna februarie a acestui an, Sberbank a achizitionat Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac OVAG, exceptand operatiunile din Romania, pentru 505 milioane de euro.

Controlul asupra Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs GmbH, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank.

#Volksbanken AG produse, #Volksbanken AG materii agricole, #speculatii pret materii agricole, #Volkbanken AG portofoliu produse, #pret materii prima agricole , #Banci internationale