Guvernatorul Bancii Spaniei demisioneaza inainte de expirarea mandatului

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 11:52
1490 citiri
Guvernatorul Bancii Spaniei demisioneaza inainte de expirarea mandatului

Guvernatorul bancii centrale a Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, va demisiona pe 10 iunie, cu o luna inainte de expirarea mandatului, in timp ce autoritatile de la Madrid incearca sa restaureze credibilitatea institutiei pe fondul celei mai grave crize bancare din istoria tarii.

Reputatia Bancii Spaniei a fost distrusa de criza din sectorul bancar spaniol, sufocat de credite neperformante dupa prabusirea pietei imobiliare. Criza din banci ameninta sa impinga Spania catre un acord de finantare externa de o anvergura fara precedent, care ar pune sub semnul intrebarii supravietuirea monedei euro.

Cea mai recenta umilire a bancii centrale de la Madrid a avut loc saptamana trecuta, cand guvernul spaniol a cedat presiunilor europene si a contractat auditori independenti pentru a examina situatia bancilor din tara, sub premisa lipsei de incredere in evaluarile "autohtone" efectuate de Banca Spaniei.

Politicienii puterii si ministrii cabinetului Rajoy au dat vina "pentru toate relele" pe Ordonez, al carui mandat de sase ani ar fi trebuit sa se incheie la 12 iulie.

Atacurile politice la adresa bancii centrale au subminat credibilitatea Spaniei pe pietele internationale, intr-o perioada in care costurile de finantare erau oricum aproape de niveluri nesustenabile tocmai din cauza riscurilor din sectorul bancar.

Ordonez a cerut sa-si apere prestatia in fata parlamentului, insa partidul de guvernare i-a blocat solicitarea. Politicienii l-au criticat pentru legaturi politice prea stranse cu opozitia si pentru ca ar avea mai multa experienta in domeniul juridic si in stiinte economice, nu in finante.

Guvernul spaniol continua sa excluda varianta accesarii de ajutoare europene de urgenta pentru banci. Insa costurile de 23,5 miliarde euro pentru salvarea institutiei de credit Bankia de la colaps a reaprins temerile ca nota de plata a "curateniei" din sectorul bancar spaniol va fi prea ridicata pentru un buget de stat apasat de recesiune si de un somaj de aproape 25%. Bankia este de departe cea mai mare "banca-problema" din Spania.

Vineri, guvernul spaniol l-a numit pe Luis Maria Linde, fost director general la Banca Spaniei, in consiliul guvernator al institutiei, generand speculatii ca Linde ar putea fi varianta aleasa de Rajoy penru inlocuirea lui Ordonez.

Linde este insa aproape de varsta de pensionare de 70 de ani stipulata in statutul Bancii Spaniei, astfel ca nu ar putea duce la bun sfarsit un mandat de sase ani.

Surse bancare au declarat ca cel mai "solid" candidat ar fi Jose Luis Gonzalez-Paramo, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, al carui mandat se apropie de sfarsit. Paramo ar fi un candidat respectat pe plan international.

#demisie Banca Spaniei, #guvernator Banca Spaniei demisie, #sistem bancar Spania , #Banci internationale