HSBC ar putea plati amenzi de doua miliarde de dolari pentru spalare de bani

Marti, 31 Iulie 2012, ora 11:40
1222 citiri
HSBC ar putea plati amenzi de doua miliarde de dolari pentru spalare de bani

Acuzatiile si controalele privind actiuni de spalare de bani la HSBC sunt "rusinoase si jenante" pentru cea mai mare banca din Europa, a declarat luni seful bancii.

Banca ar putea fi nevoita sa plateasca, in total, peste doua miliarde de dolari pe amenzi si despabubiri de pe urma scandalurilor in care era acuzata de spalarae de bani, scrie Reuters.

HSBC are nevoie de 700 de milioane de dolari pentru a acoperi amenzi, dupa ce, un raport al Senatului Marii Britanii a criticat banca pentru ca a lasat clientii sa faca schimburi de fonduri cu tari cu risc crescut, cum ar fi Mexic.

Directorul executiv, Stuart Gulliver a spus reporterilor ca ultimul cost ar putea fi "semnificativ mai mare".

"Ceea ce s-a intamplat in Mexic si SUA este rusinos si jenant. Este foarte neplacut pentru noi toti cei care lucram in aceasta banca. Trebuie sa operam modificari cat mai repede si sa ne refacem imaginea. Nu sunt rezolvari rapide si usoare", a declarat seful HSBC.

Raportul Senatului a criticat dur actiunile bancii, sustinand ca sucursala din Mexic a mutat operatiuni de peste sapte miliarde de dolari in SUA, intre anii 2007 si 2008.

"Compania si-a pierdut in mod cert directia si pentru aceasta, ne cerem scuze", a spus Gulliver.

In ciuda scandalurilor in care este implicata, profitul HSBC a crescut cu 10% in primul semestru al acestui an, la 12,7 miliarde de dolari, datorita castigurilor obtinute din vanzarea activelor. In perioada similara din 2011, HSBC a inregistrat un profit de 11,5 miliarde de dolari.

HSBC: Profit cu 10% in crestere in primul semestru din acest an

Profitul de baza a scazut cu 3% in perioada ianuarie - iunie 2012, la 10,6 miliarde de dolari, comparativ cu perioada similara din 2011.

HSBC - cea mai mare banca britanica, implicata intr-un scandal de proportii

In ultimii 10 ani, HSBC a fost citata de oficialii americani de doua ori pentru incalcarea masurilor anti spalare de bani.

#Hsbc acuzatii spalare bani, #HSBC scandal, #HSBC plati , #Banci internationale