Ies la iveala secretele bancherilor americani

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 13:07
1461 citiri
Ies la iveala secretele bancherilor americani

Federal Reserve si bancile cu greutate s-au luptat, timp de mai mult de doi ani, sa tina secrete detaliile referitoare la cel mai mare plan de salvare din istoria Statelor Unite ale Americii. Din pacate pentru bancheri, informatiile incep sa iasa la iveala.

Fed nu a spus nimanui ce banci aveau probleme atat de mari incat au solicitat, impreuna, un imprumut de 1,2 trilioane de dolari, pe 5 decembrie 2008. La randul lor, bancherii nu au mentionat ca au folosit zeci de miliarde de dolari din imprumuturile de urgenta, concomitent cu asigurarea investitorilor ca firmele pe care le gestioneaza sunt in siguranta, precizeaza Bloomberg.

Salvati de pachetul financiar, bancherii au facut lobby impotriva reglementarilor guvernamentale, ajutati de Fed, care a pastrat tacerea si nu a divulgat detaliile planului de salvare acordant bancilor.

Fed nu spus nimic nici macar cand Congresul a cerut mai multa economie in distributia banilor si dezbaterea unor noi reguli menite sa previna prabusirea economica.

In timp ce oficialii Fed spuneau ca aproape toate imprumuturile au fost rambursate si ca nu au existat pierderi, dealiile arata ca, de fapt, contribuabilii au platit un pret mai mare pentru finantarea secreta.

Interesant este ca bancile mari au fost ajutate sa devina si mai mari, in urma imprumutului acordat de Fed, iar contribuabilii americani au contribuit, fara sa stie la acest lucru.

Marimea imprumutului a fost scoasa la lumina dupa ce Bloomberg LP, "mama" Bloomberg News a castigat un proces impotriva Fed si impotriva unui grup format din cele mai mari banci americane, numit Clearing House Associations LLC. Bloomberg solicita dezvaluirea detaliilor referitoare la credite.

Fed, in frunte cu presedintele Ben Bernake, a sustinut ca prezentarea publica a amanuntelor ar crea un stigmat si ca investitorii si alti creditori se vor feri de institutie.

Suma de bani pe care banca centrala americana a acordat-o l-a uimit chiar si pe Gary H. Stern, presedintele Federal Reserve Bank din Minneapolis, in perioada 1985 - 2009, care a precizat ca "nu era constient de amploarea imprumutului".

Suma totala se ridica la valoarea de 7,77 trilioane de dolari, bani care au fost folositi la salvarea sistemului financiar.

#imprumut secret, #imprumut secret sua, #imprumut federal reserve , #Banci internationale