Imprumuturile bancilor spaniole de la BCE au atins un nou record in mai

Joi, 14 Iunie 2012, ora 14:46
1414 citiri
Imprumuturile bancilor spaniole de la BCE au atins un nou record in mai

Datoria bancilor spaniole catre Banca Centrala Europeana (BCE) a atins un nou record in mai, de 287,8 miliarde de euro, in urcare cu 9,2% fata de aprilie, ca urmare a sumelor mari imprumutate de institutiile de credit la licitatiile de lichiditati pe trei ani din decembrie si februarie.

Volumul imprumuturilor de la BCE este un indicator al capacitatii bancilor de a se imprumuta direct din piata financiara, potrivit AFP.

Utilizarea de fonduri de la BCE de catre bancile spaniole s-a aflat in scadere pana in aprilie anul trecut, cand a ajuns la 42,23 miliarde de euro. Incepand din iulie 2011, imprumuturile au inceput sa urce din nou si au fost puternic accelerate de licitatiile de lichiditate pe trei ani.

BCE a imprumutat bancilor comerciale din zona euro lichiditati de peste 1.000 de miliarde de euro prin cele doua licitatii de fonduri nelimitate pe trei ani, derulate in decembrie si februarie. Pogramul BCE a vizat sustinerea bancilor, confruntate cu dificultati la finantarea din piata, ca urmare a climatului de neincredere.

Situatia bancilor din Spania este urmarita cu interes de investitori. Spania a fost nevoita sa ceara, la sfarsitul saptamanii trecute, de la statele zonei euro, un program de ajutor financiar de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, afectate puternic de prabusirea sectorului imobiliar.

Suma de pana la 100 de miliarde de euro nu a convins investitorii, care considera ca insusi guvernul de la Madrid are nevoie de ajutor financiar, iar randamentul obligatiunilor Spaniei pe zece ani a trecut joi de pragul psihologic de 7%. Avansul randamentului vine dupa ce Moody's a retrogradat Spania cu trei trepte, la "Baa3", la ultimul nivel din categoria recomandata investitorilor.

#banci Spania imprumut BCE, #banci spaniole imprumuturi , #Banci internationale