Inflatia din zona euro incetineste. BCE ar putea scadea costurile de imprumut

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 18:18
1340 citiri
Inflatia din zona euro incetineste. BCE ar putea scadea costurile de imprumut

Inflatia in zona euro a scazut la 2,8 procente in luna decembrie, de la 3 procente inregistrate in luna noiembrie, potrivit unei estimari facute de biroul de statistica al Uniunii Europene.

Banca Centrala Europeana are, astfel, o noua ocazie sa scada costurile de imprumut pentru a sprijini economia, scrie Bloomberg.

Publicatia sustine ca economia Europei se indreapta catre recesiune, punand o presiune tot mai mare pe companii sa reduca preturile pentru a consolida cererea de consum.

Presedintele BCE, Mario Draghi, spunea, insa, pe 8 decembrie ca riscurile privind preturile sunt "echilibrate", dupa ce a redus dobanda de referinta pentru a doua oara in ultimele luni.

"In ceea ce priveste mediul economic actual, e greu sa credem ca vor veni presiuni din partea consumului domestic. Cel mai probabil vom vedea o inflatie in zona euro spre 2 procente la sfarsitul primului trimestru din 2012", a declarat Nick Matthews, economist la Royal Bank of Scotland Plc din Londra.

Euro si-a redus pierderile imediat dupa publicarea acestui raport, tranzactionandu-se la 1,3945 dolari pentru un euro.

In data de 8 decembrie 2011, BCE declara ca inflatia ar putea ajunge la 2 procente in acest an si la 1,5 procente in 2013. Potrivit estimarilor bancii europene, preturile de consum au crescut cu aproximativ 2,7 procente, in 2011.

Increderea scade drastic

Intrucat preturile la petrol au crescut cu 11 procente in ultimul an, companiilor ar putea sa le fie greu sa accepte costurile mai mari, in timp ce guvernele inaspresc masurile de austeritate, spun specialistii.

Somajul din zona euro a crescut la 10,3 procente in luna octombrie, cel mai inalt nivel din ultimii 10 ani, iar increderea consumatorilor a scazut in ultimul an la cel mai mic nivel din ultimii doi ani.

In plus, increderea in economia zonei euro a scazut in luna decembrie la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, potrivit unui sondaj Bloomberg.

In ceea ce priveste increderea consumatorilor casnici, constructorilor, dar si producatorilor, Comisia Europeana va publica un raport la data de 6 ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE cost imprumut, #inflatie zona euro, #inflatia incetineste , #Banci internationale