Invazia bancilor "rosii": Wall Street-ul se muta in China!

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 18:31
1832 citiri
Invazia bancilor "rosii": Wall Street-ul se muta in China!
ICBC, cea mai mare banca chineza

Patru dintre cele mai mari 21 de companii din lume sunt banci chinezesti. Iar "invazia" acestora abia incepe. China are sanse sa devina cel mai mare bancher al lumii.

In clasamentul annual al celor mai mari 2000 de companii din lume realizat de Forbes gasim nume cunoscute, cum ar fi: General Electric, JPMorgan Chase sau Apple.

Insa vom intalni si o serie de corporatii despre care sigur nu ati auzit, dar ale caror rezultate financiare sunt uimitoare: Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), cu active de 2,5 trilioane de dolari, China Construction Bank si Bank of China, fiecare gestionand active de 1,9 trilioane de dolari, relateaza Forbes.

Din cele mai mari 21 de companii din lume, patru sunt banci chinezesti. ICBC, pe locul cinci in top, este, de asemenea, si cea mai mare institutie de credit din lume, cu castiguri de 33 de miliarde de dolari in 2011.

Intr-adevar, sistemul bancar chinez este al treilea cel mai mare din lume, dupa cel din SUA si Japonia, cu toate ca este concentral in mare parte pe afacerile domestice.

ICBC nu este un acronim bancar ultracunoscut la nivel international, cum ar fi, spre exemplu, HSBC, cu toate ca investitorii i-au dat bancii chineze o capitalizare de piata mai mare decat oricarei banci americane.

In 2010, Banca Agricola din China, prima banca comerciala infiintata de Mao Zedong in anii 1950 cu scopul de a acorda credite fermierilor, a realizat cea mai mare oferta publica initiala (IPO) din istorie. IPO s-a ridicat la 22,1 miliarde de dolari si a marcat iesirea celor patru mari banci chinezesti pe pietele de capital.

Insa statul chinez a mentinut un control strans asupra bancilor sale, vanzand investitorilor din afara doar pachete minoritare. Politicile statale, cum ar fi controlul capitalului si ratele fixe ale dobanzilor, au format un zid virtual in jurul acestor institutii.

Odata cu aparitia crizei financiare, guvernul Chinei a ordonat bancilor sa imprumute 3 miliarde de dolari in doi ani pentru a mentine cresterea economica.

China, cel mai mare bancher din lume?

In februarie, banca centrala chineza a emis un plan in trei pasi care va darama zidul din jurul bancilor sale.

Drept urmare, acestea au sansa de a deveni jucatori internationali, la fel ca si companiile industrial chineze, urmand sa ofere capital economiei globale.

"Bancile chineze sunt bine pozitionate pe piata astfel incat sa poata urma companiile care si-au dezvoltat afaceri in afara tarii si sa le ofere finantari.

Intrebarea este daca vor oferi servicii si companiilor straine", a declarat Ben Simpfendorfer, un consultant din Hong Kong. "China ar beneficia din exportul de lichiditati, insa si efectul asupra restului lumii va fi pozitiv, mai ales asupra cumparatorilor straini de bunuri chinezesti".

In cea mai mare parte, singurele companii financiare chineze care au investit bani in afara tarii sunt controlate de guvern. Banca de Dezvoltare a Chinei, spre exemplu, a realizat o serie de investitii importante in Africa si a imprumutat cu 10 miliarde de dolari compania braziliana de stat din domeniul petrolului, Petroleo Brasileiro.

Exista semne conform carora si marile banci comerciale chineze se pregatesc sa iesa pe piata internationala. ICBC a deschis si a cumparat sucursale din New York pana in Olanda si a platit, anul trecut, 600 de milioane de dolari pentru activele Standard Bank din Argentina.

"Bancile din Chian vor juca un rol international mult mai important decat pana acum", spune John Weinshank, corporate finance chief la China Construction Bank din New York. "Acesta este planul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top banci, #cele mai mari banci, #banci internationale, #banci china, #China putere economica , #Banci internationale