Investitiile proaste au costat JPMorgan jumatate din profitul pe trimestrul doi

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 18:55
1302 citiri
Investitiile proaste au costat JPMorgan jumatate din profitul pe trimestrul doi

Banca americana JPMorgan Chase a anuntat prabusirea profitului sau in al doilea trimestru al anului pana la 4,96 miliarde de dolari, dupa calcularea pierderilor de 4,4 miliarde de dolari pe derivatele financiare tranzactionate de departamentul londonez al bancii.

In aceeasi perioada a anului precedent, banca a inregistrat un profit net de 5,43 miliarde de dolari. De altfel, profitul din primul trimestru a fost revizuit in scadere cu 495 milioane de dolari, de la 5,38 miliarde dolari la 4,92 miliarde de dolari, in urma constatarii ca angajatii ascunsesera pierderi in primele trei luni ale anului. Totul a iesit la iveala in urma unei anchete la biroul de investitii din Londra, scrie Bloomberg.

In luna mai, banca americana estima pierderile cauzate de tranzactiile proaste ale biroului londonez, la doar doua miliarde de dolari. Din 5 aprilie, cand au aparut in presa primele informatii privind situatia delicata in care se afla JPMorgan, capitalizarea de piata a bancii a scazut cu 39,7 miliarde de dolari.

Mai mult, banca este anchetata si in SUA pentru nereguli pe piata energiei si a fost implicata recent si intr-o investigatie internationala privind manipularea indicilor de dobanda de pe piata internationala, asa-numitul scandal LIBOR.

Jamie Dimon, director general si unul dintre bancherii cu cea mai buna reputatie inaintea dezvaluirii problemelor din Londra, are misiunea de a reconstrui imaginea bancii, dar si propria reputatie, grav afectate de scandalurile din ultimele luni.

Pe 10 mai, JPMorgan declara ca a vandut titluri in valoare de un miliard de dolari pentru a acoperi din pierderile biroului londonez si ca intentioneaza sa vanda mai multe active pentru a diminua pierderile.

Jamie Dimon, CEO al bancii, l-a angajat pe Achilles Macris, seful departamentului din Londra, in 2006, pentru a genera profituri. Alaturi de Bruno Iksil, brokerul vinovat de pierderile astronomice, Macris au reusit sa investeasca banii in active riscante care nu au mai putut fi recuperati.

Conform unor noi informatii ale JPMorgan, unii angajati ai bancii au incercat sa nu indice exact marimea pierderilor suferite. Toti angajatii care au lucrat la proiectul respectiv nu mai ocupa astazi vreun post in JPMorgan.

#JPMorgan rezultate finaciare 2012, #JPMorgan rezultate financiare T2, #JPMorgan profit net T2, #JPMorgan pierderi , #Banci internationale