Investitorii fug de euro: Danemarca se imprumuta la dobanzi negative

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 16:34
2120 citiri
Investitorii fug de euro: Danemarca se imprumuta la dobanzi negative

Danemarca a obtinut, joi, pentru prima data dobanzi negative pe piata in cadrul unor emisiuni de obligatiuni, situatia reflectand tensiunile tot mai ridicate din sistemul financiar, care determina bancile si ceilalti jucatori sa caute investitii sigure in afara zonei euro.

Banca centrala de la Copenhaga a anuntat ca a plasat pe piata titluri de trezorerie cu maturitatea la trei, sase si noua luni in valoare totala de 2,32 miliarde coroane daneze (aproximativ 312 milioane euro).

Bondurile cu maturitati mai scurte au fost insotite de dobanzi negative. Astfel, randamentul titlurilor cu scadenta pe 1 martie a fost de -0,21%, iar rata la sase luni a fost de -0,07%. Investitorii au acceptat o dobanda de numai 0,03% pentru titlurile cu maturitatea pe 3 septembrie 2012.

Seful departamentului de management al datoriei de stat de la banca centrala daneza, Ove Jensen, a precizat ca randamentele obligatiunilor pe pietele secundare sunt negative inca din noiembrie, insa licitatia de joi este prima cu dobanzi negative.

"Este vorba despre dorinta de calitate: conteaza mai putin dobanda, este important ca isi recuperezi banii" , a aratat el. Licitatia a fost suprasubscrisa de 2,8 ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitori euro, #investitie euro, #Danemarca dobanzi banci , #Banci internationale