JPMorgan si Goldman trebuie sa adopte noi planuri privind majorarea capitalului

Vineri, 15 Martie 2013, ora 10:51
1373 citiri
JPMorgan si Goldman trebuie sa adopte noi planuri privind majorarea capitalului

Bancile americane JPMorgan Chase si Goldman Goldman Sachs trebuie sa adopte planuri mai bune pentru a face fata unei recesiuni severe, a anuntat joi Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed), care a cerut celor doua institutii sa-si revizuiasca planurile pana in septembrie, transmite AP.

Anuntul vine ca urmare a rezultatelor testelor de stres efectuate de Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed), axate pe verificarea rezistentei acestora in scenarii de recesiune profunda.

Saptamana trecuta, Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat ca majoritatea celor 18 mari banci americane care au participat la testele de stres sunt mult mai pregatite acum sa faca fata unei recesiuni severe in SUA si unei scaderi a activitatii economice pe plan mondial decat erau in timpul crizei financiare care a inceput in 2008. Banca controlata de guvern, Ally Financial, fosta divizie financiara a General Motors, a fost singura institutie financiara care nu a trecut aceste teste.

JPMorgan si Goldman, cu sediul in New York, au primit permisiunea sa-si majoreze dividendele si sa-si rascumpere actiunile. Aceste privilegii vor fi retrase daca nu vin cu noi planuri de capital care sa multumeasca cerintele, a anuntat Rezerva Federala.

JPMorgan a primit permisiunea de a majora dividendele trimestriale la 38 de centi pe actiune, de la 30 de centi in prezent. De asemenea banca va rascumpara actiuni de pana la sase miliarde de dolari. Goldman Sachs Group Inc nu si-a prezentat planurile. Ambele banci au facut fata mai bine crizei decat rivalele lor. In prezent Goldman plateste un dividend trimestrial de 50 de centi pe actiune, cel mai ridicat in randul celor sase mari banci americane. JPMorgan este pe locul doi.

Si Citigroup Inc si Bank of America Corp au primit permisiunea de a-si rascumpara actiunile si nu au solicitat majorarea dividendelor.

17 din cele mai mari banci americane supuse testelor de stres au aratat ca nivelul capitalului lor se va mentine peste pragul minim de 5% daca economia se va confrunta din nou cu o criza similara celei din 2008.

Testele de stres au aratat ca bancile sunt mult mai puternice decat in urma cu un an, indicele de adecvare a capitalului ajungand la 7,7%, chiar daca intr-un scenariu ipotetic de criza ar inregistra pierderi de 462 miliarde de dolari.

Fed a apreciat ca bancile americane au mai putin credite neperformante decat anul trecut, datorita redresarii economiei.

#majorare capital banci americane, #majorare capital JPMorgan, #majorare capital Goldman Sachs, #teste stres banci americane , #Banci internationale