Laureat Nobel: Planul de a "vindeca" Spania risca sa dea gres

Luni, 11 Iunie 2012, ora 18:05
1611 citiri
Laureat Nobel: Planul de a "vindeca" Spania risca sa dea gres

Planul Europei de a "vindeca" Spania de efectele crizei financiare ar putea da gres, pentru ca exista riscul ca guvernul spaniol sa fie nevoit sa ceara ajutor acelorasi institutii, pe care, in prezent, planuieste sa le ajute, este de parere castigatorul unui premiul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz.

"Sistemul.. se bazeaza pe principiul urmator: guvernul spaniol salveaza bancile, iar bancile ar putea fi nevoite sa protejeze guvernul", a precizat Stiglitz intr-un interviu, citat de CNBC.

Planul de salvare a Spaniei, de a o imprumuta cu pana la 100 de miliarde de euro (125 miliarde de dolari), asupra caruia au convenit sambata ministri de finante din cele mai importante state europene, a fost mult peste estimarile specialistilor.

Daca solicitatea a venit de la Madrid, planul de salvare ar putea sa mai adauge 10 procente la datoria Spaniei raportata la PIB, care se asteapta ca va atinge aproape 80% la sfarsitul anului 2012, fata de 68,5%. Aceasta ar putea ingreuna guvernului sarcina de a vinde obligatiuni investitorilor internationali.

Pentru bancile spaniole, printre care si Banca Spaniei, riscul este ca guvernul spaniol va fie nevoit sa ceara ajutor acelorasi institutii pe care, in prezent, planuieste sa le ajute.

"Este economie "voodoo". Nu functioneaza si nu va functiona niciodata"

In schimb, liderii europeni ar trebui sa grabeasca procesul de formare a unui sistem bancar comun", a adaugat Stiglitz.

"Nu exista nicio posibilitate ca atunci cand o economie o ia la vale poate sa sustina politici de restabilire a cresterii economice, fara a forma un sistem european comun", sustine detinatorul premiului Nobel.

Stiglitz, care a ocupat si functia de consilier economic al presedintelui american Bill Clinton, este un critic vehement al masurilor de austeritate.

El este autorul unor carti in care acuza Fondul Monetar International pentru politicile pe care le-a impus tarilor in curs de dezvoltare ca o conditie prealabila pentru imprumuturi.

"Masurile luate de Uniunea Europeana pana in prezent sunt minime si in directia gresita pentru ca masurile de austeritate care vizeaza scaderea riscurilor afecteaza cresterea economica si conduc la cresterea datoriilor", a explicat acesta.

"Sa aprinzi artificii in acelasi timp cand torni si gaz nu va duce la rezultatul sperat. Trebuie sa confrunti problema si pentru asta trebuie sa promovezi cresterea economica, a adaugat Stiglitz.

In schimb, reforme radicale care au ca scop transformarea intr-o uniune fiscala sunt necesare pentru a rezolva criza datoriilor, consolidarea monedei unice europene, si de a ajuta Germania, cea mai bogata tara din Uniunea Europeana, care va trebui sa suporte cel mai ridicat cost de garantare a datoriei.

"Germanii continua sa sustina ca solutia pentru criza financiara este disciplina financiara, dar este un diagnostic total gresit", a adaugat laureatul Nobel pentru economie.

"Eurobondurile este doar un aranjament institutional care ar putea functiona, insa mai sunt multe altele, cum ar fi uniunea fiscala. Este o metoda de a sprijini tarile cu economii "slabite", a spus Stiglitz.

#ajutor Spania Joseph Stiglitz, #laureat Nobel ajutor Spania, #masuri ajutor Spania Joseph Stiglitz , #Banci internationale