LIBOR ar putea fi supravegheat de la Paris, de o agentie UE

Joi, 06 Iunie 2013, ora 10:28
1222 citiri
LIBOR ar putea fi supravegheat de la Paris, de o agentie UE

Comisia Europeana (CE) a propus transferarea responsabilitatilor de supraveghere a indicelui de dobanda LIBOR din Marea Britanie la Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare si Pietelor (ESMA), institutie independenta a UE, cu sediul la Paris.

Decizia este justificata prin importanta ratelor LIBOR, care influenteaza banci, fonduri de investitii si populatia din mai multe state UE, potrivit unui proiect de directiva obtinut de Bloomberg.

Supravegherea unor indici de importanta critica privind dobanzile de pe piata interbancara de catre autoritati nationale de reglementare nu va fi eficienta in ceea ce priveste solutionarea riscurilor presupuse de astfel de indicatori, se spune in document.

In prezent, indicele LIBOR este supravegheat de FCA, sau Autoritatea pentru Conduita Financiara din Marea Britanie.

Autoritatile de reglementare la nivel global cauta alternative la LIBOR, dupa ce autoritatile din Statele Unite si Marea Britanie au descoperit ca anumite banci importante au conspirat pentru a manipula dobanzile.

Royal Bank of Scotland si Barclays (Marea Britanie) si UBS (Elvetia) au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 2,5 miliarde de dolari pentru astfel de nereguli, iar ancheta continua la peste 10 institutii financiare.

Propunerile CE vor acorda autoritatilor de reglementare si prerogativa de a forta bancile sa participe la comisii care vor furniza informatii necesare pentru stabilirea indicilor importanti de dobanda, potrivit proiectului.

Comisia vrea stabilirea unor reguli de buna guvernanta pentru a asigura un nivel mai ridicat de transparenta, a limita conflictele de interese si a garanta reprezentativitatea indicilor, a declarat pentru Bloomberg Chantal Hughes, purtator de cuvant al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier.

De asemenea, cadrul legislativ propus de CE pentru supravegherea indicilor de dobanda va fi sustinut prin sanctiuni, a adaugat Hughes, fara a oferi alte detalii.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii FCA si ai ESMA au refuzat sa comenteze informatiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#supraveghere LIBOR, #transfer LIBOR Paris, #scandal Libor , #Banci internationale