Lupta pentru sefia Bancii Mondiale se incinge

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 10:25
1204 citiri
Lupta pentru sefia Bancii Mondiale se incinge

Un grup de fosti oficiali ai Bancii Mondiale o sustin, pentru pozitia de presedinte al institutiei, pe Ngozi Okonjo-Iweala, ministrul de Finante al Nigeriei.

In mod traditional, postul este dat candidatului propus de Statele Unite, in prezent acesta fiind Jim Yong Kim. Insa, intr-o scrisoare deschisa, 35 de fosti economisti si manageri ai Bancii Mondiale insista ca trebuie ales un presedinte "pe merit".

De asemenea, un alt grup de economisti si-a exprimat sustinerea pentru columbianul Jose Antonio Ocampo.

Astfel, este pentru prima data de la infiintarea institutiei, in urma cu mai mult de 60 de ani, cand trebuie sa se aleaga intre mai multi candidati la presedintie: Ngozi Okonjo-Iweala, fost director in cadrul Bancii Mondiale, Jose Antonio Ocampo, fost ministru al Finantelor in Columbia, si Jim Yong Kim, expert in sanatatea publica si presedinte al Colegiului Dartmouth din SUA.

Interviurile pentru a selecta succesorul actualului presedinte, Robert Zoellick, vor avea loc incepand de saptamana viitoare, pana pe 20 aprilie.

SUA, cel mai mare actionar al Bancii, au ales intotdeauna presedintele. Impreuna cu Europa si Japonia, detin 54 la suta din voturi. Printr-o intelegere informala, Europa este lasata sa desemneze seful Fondului Monetar International, in prezent condus de Christine Lagarde, fost ministru al Finantelor si Economiei in Franta.

Citeste mai multe despre Lupta pentru sefia Bancii Mondiale se incinge pe Ziare.com.

#lupta banca mondiala, #presedintie banca mondiala, #banca mondiala presedintie sua, #banca mondiala candidati , #Banci internationale