Luxemburg accepta schimbul automat de informatii bancare din 2015

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 14:24
2212 citiri
Luxemburg accepta schimbul automat de informatii bancare din 2015

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a confirmat miercuri ca tara sa este pregatita sa relaxeze regimul secretului bancar, prin acceptarea schimbului automat de informatii incepand cu 1 ianuarie 2015.

"Putem introduce fara niciun pericol schimbul automat incepand cu 1 ianuarie 2015", a declarat Juncker in fata parlamentului luxemburghez. "Noi putem introduce schimbul automat de informatii pentru ca pozitia noastra financiara ne permite sa o facem", a adaugat el.

Duminica, ministrul luxemburghez al finantelor, Luc Frieden, a anuntat ca tara sa este dispusa sa relaxeze secretul bancar. "Tendinta internationala se indreapta spre un schimb automat al informatiilor bancare. Noi nu mai suntem strict opusi acestui principiu", a declarat Frieden pentru publicatia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, transmite France Presse.

Intr-un comunicat, guvernul luxemburghez a precizat ca a "decis sa introduca, incepand cu 1 ianuarie 2015, (...) schimbul automat de informatii pentru platile de dobanzi (...) in favoarea unor persoane fizice care locuiesc intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, astfel incat acesti beneficiari sa fie impozitati in conformitate cu normele legislative ale statului lor de resedinta, pastrand insa confidentialitatea datelor ce nu au niciun impact fiscal". Drept urmare, aceste dispozitii nu ii vizeaza pe cetatenii non-europeni.

Pentru Juncker, "piata financiara (n.r. a Luxemburgului) nu depinde de o maniera existentiala de secretul bancar, nu se vor stinge luminile". "Piata noastra financiara nu traieste din bani negri si nici din frauda fiscala", a asigurat el.

Totusi, responsabilul luxemburghez a recunoscut ca principalul motiv pentru care tara sa va "ceda" la acest capitol il reprezinta "pozitia radicala a SUA".

#secret bancar Luxemburg, #schimb informatii bancare Europa, #evaziune fiscala Europa, #piata bancara Cipru , #Banci internationale