Madame Frexit baga spaima in investitori si bancheri. Dupa Brexit si Trump, toata lumea sulfa si-n iaurt

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 17:54
6066 citiri
Madame Frexit baga spaima in investitori si bancheri. Dupa Brexit si Trump, toata lumea sulfa si-n iaurt
Foto: Kremlin

O posibila surpriza constand in victoria candidatei Frontului National, Marine Le Pen, poreclita si "Madame Frexit", in alegerile prezidentiale din Franta incepe sa le dea frisoane bancherilor din Hexagon si clientilor lor.

Cele mai recente sondaje de opinie garanteaza plasarea lui Le Pen in pozitia de lider dupa primul tur cu 25-30% din voturi, dar anunta o infrangere usturatoare a acesteia in fata candidatului de centru Emanuel Macron in faza finala a prezidentialelor din Franta, relateaza Reuters.

Sondajele par insa greu de digerat de catre investitori, dupa dezamagirile traite in urma rezultatelor iesite la referendumul pentru Brexit din Marea Britanie si cursa prezidentiala din SUA, in care Donald Trump a iesit castigator in fata mult mai versatei Hillary Clinton.

Conform unor surse din mediul financiar, pana si reprezentantii Bancii Centrale Europene au tinut sa se asigure ca sistemul bancar francez poate face fata unui soc generat de instalrea lui Le Pen la Palatul Elysee.

"Am fost chestionati care sunt planurile noastre de rezerva, inclusive cele pe care le-am putea aplica in caz de Frexit", a marturisit unul dintre bancherii francezi, sub protectia anonimatului. Oficialii BCE au refuzat pana acum sa comenteze subiectul.

Un alt scenariu luat in calcul de BCE este cel al unei crize a lichiditatilor rezultata in urma unui procentaj mult mai bun pe care Marine Le Pen il poate obtine in primul tur al alegerilor.

"Pentru o perioada de doua saptamani nu vom avea probleme", sustine un bancher francez, care refuza totusi sa prognozeze ce s-ar putea intampla in cazul unei victorii totale a lui Le Pen.

Nelinistea pare sa se fi transmis si clientilor straini care au depozite in bancile din Hexagon, acestia cerand diverse lamuriri despre sistemul electoral din tara sau chiar despre sansele ca Marin Le Pen sa provoace o iesire furtunoasa a Frantei din zona euro sau chiar din UE.

La fel, avocatii parizieni care reprezinta interesele unor investitori straini sustin ca sunt asaltati cu intrebari despre un posibil soc care sa zguduie din temelii sistemul bancar din Franta.

"Exista riscul unor retrageri masive de capital si ceva trebuie facut, poate chiar emis un decret de stat pentru a bloca un astfel de eveniment", sustine un avocat, care da exemplul Ciprului, unde guvernul a controlat retragerile de capital in perioada 2013, cand exista riscul de colapsul bancar.

#Frexit, #risc colaps bancar Franta, #Marine Le Pen, #alegeri prezidentiale Franta , #Banci internationale