Marile banci, obligate sa-si suplimenteze capitalul cu 2,5%

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 09:41
1103 citiri
Marile banci, obligate sa-si suplimenteze capitalul cu 2,5%

Ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din statele G20 au avizat o suplimentare obligatorie cu 2,5 puncte procentuale a ratelor de capital ale bancilor de importanta sistemica, aceasta urmand sa fie introdusa etapizat incepand din 2016.

Decizia vizeaza bancile mari, precum Goldman Sachs, HSBC, Detusche Bank sau JPMorgan Chase.

Scopul este ca bancile sa aiba suficient capital pentru a rezista turbulentelor de pe piete, pentru ca guvernele sa nu fie nevoite sa salveze din nou institutiile financiare de la colaps din fonduri publice.

Summit-ul liderilor G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes ar trebui sa aduca aprobarea finala a planului de suplimentare a capitalului si sa numeasca bancile afectate.

Suplimentarea va completa rata minima a capitalului de rang intai de 7% din activele ponderate la risc impusa din 2013 de Comitetul de supraveghere bancara de la Basel.

Liderii financiari ai G20 au confirmat de asemenea, sambata, orarul de introducere a noilor reglementari bancare Basel III, din care face parte si rata minima de 7%.

Bancile se opun acestor prevederi, insa au salutat declaratiile ministrului german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, care a aratat ca liderii mondiali nu pun la cale o taxa globala pe tranzactiile financiare. Schaeuble a indemnat insa organismele europene sa continue sa elaboreze o metoda de a introduce o astfel de taxa in UE, masura contestata de Marea Britanie.

Alte elemente aprobate de ministrii Finantelor si bancile centrale din statele G20 sunt stabilirea unor mecanisme de lichidare ordonata a bancilor care ajung la colaps, crearea unor "testamente" pentru marile banci, care sa poata fi folosite pentru dezmembrarea si lichidarea ordonata in cazul falimentului, si supravegherea mai intensa a grupurilor financiare mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#suplimentare capital marile banci, #G20 suplimentare capital banci , #Banci internationale