Marile banci trebuie sa atraga 566 mld. de dolari pentru majorarea capitalului

Joi, 17 Mai 2012, ora 18:00
1440 citiri
Marile banci trebuie sa atraga 566 mld. de dolari pentru majorarea capitalului

Cele mai mari 29 banci ale lumii trebuie sa stranga inca 566 miliarde de dolari in capital nou sau sa renunte la active in valoare de 5,5 trilioane de dolari pana in 2018, pentru a respecta noile standarde bancare stipulate in Basel III.

Calculul este realizat de agentia de rating Fitch si reprezinta o crestere a capitalului cu 23% fata de sumele raportate la finalul anului 2011. Tot Fitch indica faptul ca suma necesara este de trei ori mai mare decat castigurile anuale combinate ale celor 29 de banci, Financial Times.

Raportul Fitch este prima incercare de cuantificare a impactului total al reformei bancare Basel III. Acesta indica si faptul ca bancile de pe lista G-Sifi, care enumera institutiile de importanta sistemica, vor intalni mari greutati pentru a intruni standardele pana in 2018.

Cum pot obtine banii

Din cauza cerintelor noului tratat Basel, suprataxarea bancilor este calculata ca o ratie a capitalului fata de activele cu risc mare. Bancile pot ajunge la noile niveluri prin trei metode - retinerea de castiguri, emiterea de capital propriu sau micsorarea bilanturilor. Multi analisti presupun ca majoritatea institutiilor vor combina toate cele trei masuri.

Bancile americane ar putea fi afectate puternic de cerintele legate de capitalul adresat investitiilor cu risc, in timp ce bancile europene vor avea probleme din cauza redefinirii notiunii de capital.

"In timp ce proiectiile de capital necesare pentru respectarea Basel III sunt oarecum comparabil in toate regiunile, bancile americane vor fi mai afectate de stipulatiile referitoare la activele de risc, dat fiind interesul lor pentru tranzactii", a declarat Jim Moss, economist al Fitch.

Calculele Fitch referitoare la nevoile bancilor depasesc studiile facute anterior, inclusv unul facut in aprilie de Banca de Reglementari Internationale, care sugereaza ca 103 mari banci, inclusiv cele G-Sifi, au nevoie de 486 miliarde de dolari, de 1,4 ori mai mult decat castigurile anuntate in 2011.

Cu toate acestea, raportul BRI se baza pe bilantul primului semestru al anului trecut si nu lua in considerare prevederile privind suprataxarea celor mai mari 29 de banci.

Conform Basel III, bancile mai fragile vor fi supuse unei presiuni crescute din cauza noilor reguli, multe fiind nevoite sa stranga bani de pe piete, proces care se va dovedi dificil din cauza reticentei investitorilor.

Noile reglementari prevad contituirea unor rezerve de capital comun de 4,5% din activele riscante si o rata a rezervelor de captial de 6% in loc de 4%. Mai mult, vor trebui constituite rezerve obligatorii de conservare, in valoare de 2,5%. Rezervele suplimentare de capital de 2,5% sunt de asemenea obligatorii in perioade de crestere sustinuta a creditarii.

#Basel 3 banci, #Basel III banci, #capital banci Basel III , #Banci internationale