Marile banci vor pleca anul viitor din Londra, daca Marea Britanie pierde accesul direct la piata financiara europeana

Luni, 17 Octombrie 2016, ora 13:06
13091 citiri
Marile banci vor pleca anul viitor din Londra, daca Marea Britanie pierde accesul direct la piata financiara europeana
Foto: Wikimedia

Bancile din capitala Marii Britanii ar putea incepe exodul catre alte piete, in cazul in care guvernul de la Londra nu va reusi sa le asigure accesul liber pe piata financiara din UE, anunta reprezentrantii think tank-ului Open Europe.

In opinia expertilor Open Europe, Marea Britanie risca sa piarda statutul de centru financiar global odata cu posibilele oprelisti in derularea operatiunilor pe piata unica din UE, relateaza The Guardian.

Vremea exodului

Avertismentul vine dupa ce revista Financial Times a anuntat ca guvernul britanic intentioneaza sa cotizeze in continuare la bugetul comun al Uniunii pentru a nu pierde accesul pe piata financiara din Europa.

Din analiza Open Europe reiese ca mutarea bancilor din Marea Britanie ar putea sa nu se transforme intr-un exod catre continentul european, deoarece alte regiuni, precum America de Nord sau Asia, ar putea reprezenta o atractie mai mare decat Europa, New York si Singapore fiind doua orase care ar putea atrage institutiile financiare din Marea Britanie.

In opinia lor, guvernul de la Londra trebuie sa faca tot posibilul pentru a da cat mai curand posibil asigurari ca accesul pe piata financiara europeana va ramane si dupa declansarea procedurii de iesire a Marii Britanii din UE.

"In baza discutiilor purtate pana acum, s-a constatat ca bancile vor fi nevoite sa ia decizii privind mutarea afacerilor lor in alta parte daca incertitudinea privind viitorul post-Brexit va persista. Unele firme ar putea trece mai devreme la punerea in practica a planurilor de rezerva", se arata in raportul Open Europe.

O cincime din veniturile obtinute de instituitiile financiare din Marea Britanie sunt generate de operatiunile derulate de acestea pe piata din UE.

Insa o migrare catre alte continente ar pune probleme atat pentru industria financiara din Marea Britanie, cat si pentru cea din Europa, crede Vincenzo Scarpetta, analist senior al Open Europe.

"Centrele financiare din afara Europei sunt la fel de bine pozitionate pentru a obtine beneficii, iar o astfel de mutare ne aduce in situatia in care ambele parti vor pierde", sustine acesta.

Pana acum, mai multe orase europene au manifestat intentia de a primi bancile care decid sa migreze de teama Brexitului, Frankfurt, Paris si Dublin aflandu-se printre acestea.

"Industria financiara din Marea Britanie are 1,9 milioane de angajati. Frankfurt nu are decat 725.000 de locuitori", mentioneaza Scarpetta.

Despartire dureroasa

Parlamentarul britanic Nick Clegg a avertizat ca Brexit va fi resimtit dur si de populatie, in contextul in care Regatul Unit si UE nu vor ajunge la o intelegere privind accesul la piata unica europeana.

Un astfel de deznodamant ar pune in vigoare regulile de schimburi comerciale create de Organizatia Mondiala a Comertului, fapt ce ar duce la o crestere a preturilor produselor agroalimentare importate, in special la carnea de vita, branza si vin.

Exporturile de carne si produse lactate vor avea si ele de suferit, Clegg preconizand o crestere a preturilor de 47% la lapte, 40% la branza, 59% la carnea de vita si 40% la cea de miel, fapt ce le-ar face necompetitive pe piata europeana.

Un sondaj Open Europe arata ca aproape trei sferturi dintre alegatorii britanici considera ca parlamentul ar trebui sa supervizeze planurile de negociere cu UE creionate de membrii cabinetului May.

Insa, pentru guvernantii de la Londra, aceasta varianta pare inacceptabila deocamdata. "Daca ne asezam sa jucam poker, nu o sa ma apuc sa iti spun si ce carti am in mana", a explicat unul dintre oficialii din guvern in cadrul unui interventii la Radio BBC1.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negocieri Brexit, #piata financiara UE, #banci marea britanie, #pret alimente Marea Britanie , #Banci internationale