Mario Draghi vrea mai multa actiune de la guvernele zonei euro

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 18:12
1893 citiri
Mario Draghi vrea mai multa actiune de la guvernele zonei euro

Guvernatorul Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, s-a saturat sa asiste la dezbateri fara niciun fel de deznodamant si sa faca fata la presiunile exercitate de liderii europeni, nemultumiti de faptul ca BCE nu isi asuma un rol major in salvarea zonei euro.

Draghi este constient de faptul ca banca pe care o conduce ar putea pierde din credibilitate daca s-ar indeparta de la principalul sau obiectiv, titreaza Bloomberg.

In schimb, guvernatorul BCE se intreaba cum s-au materializat promisiunile guvernelor care au asigurat liderii europeni ca vor sustine fondul de salvare din regiune.

"Nu trebuie sa asteptam prea mult", spune Draghi, facand referire la masurile amintite de guverne dar care nu au fost, inca, puse in aplicare.

Credibilitatea BCE, in joc

Toate aparentele arata ca Draghi nu va fi dispus sa aprobe achizitionarea unui numar masiv de obligatiuni guvernamentale, pentru ca se teme de efectele secundare care ar putea aparea. Cu toate acestea, BCE a intervenit deja pe piete si a cumparat obligatuini emise de Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.

"Pierderea credibilitatii se poate intampla foarte repede", subliniaza Draghi, care adauga ca recuperarea acesteia se poate face numai prin costuri economice si sociale extrem de ridicate.

Mentinerea stabilitatii preturilor "este contributia majora pe care o putem face pentru sustinerea cresterii economice durabile, pentru crearea de locuri de munca si pentru stabilitate financiara", a mai adaugat Draghi.

Ministrul de Finante francez, Fracois Baroin, a spus, intr-un discurs in Paris, ca "unul dintre cele mai bune mijloace de a evita contagiune este infiintarea unui firewall solid, prin utilizarea sprijinului bancii centrale si pentru folosirea banilor din Fondul de Salvare".

Cancelarul german, Angela Merkel, a respins categoric aceasta propunere.

"Costurile economice implicate de orice forma de finantare monetara a datoriilor publice si a deficitelor depaseste cu mult beneficiile finale, deci reprezinta o masura ce nu poate fi utilizata", a tinut sa precizeze si presedintele Bundesbank.

Prin achizitia de obligatiuni emise de guvernele statelor din zona euro, BCE isi "supralimenteaza depozitele" cu "euro electronici" si cumpara obligatiuni de pe piata secundara.

Citeste mai mult despre achizitia de obligatiuni in Achizitia obligatiunilor suverane de BCE, o blasfemie

Riscurile constau in faptul ca BCE practic creaza o cerere artificiala de datorie a tarilor cu probleme si urca pretul unei obligatiuni, in tandem cu scaderea randamentului.

BCE ar putea tipari bani, dar acest lucru ar insemna multi bani in piata si, deci, inflatie. Mario Draghi, guvernatorul institutiei, are o misiune dificila, mai ales ca in Tratatul Uniunii Europene interzice BCE sa finanteze datoria tarilor membre.

Citeste mai mult despre BCE ar putea fi obligata sa porneasca tiparirea de euro

#mario draghi bce, #Mario Draghi provocare zona euro, #Mario Draghi euro , #Banci internationale