Moody's a retrogradat ratingurile principalelor banci din Cipru, prezente si in Romania

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 09:46
1652 citiri
Moody's a retrogradat ratingurile principalelor banci din Cipru, prezente si in Romania

Moody's Investors Service a efectuat marti actiuni de rating asupra principalelor trei banci din Cipru, prezente si in Romania, din cauza riscului crescut al iesirii Greciei din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Agentia apreciaza ca operatiunile extinse ale Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank in Grecia fac ca pozitia capitalului lor sa fie vulnerabila in eventualitatea in care Grecia paraseste zona euro.

Astfel, ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung ale Bank of Cyprus (BoC) au fost revizuite in scadere, cu o treapta, de la "B1" la "B2", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.

Moody's a plasat ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung "B3" ale Cyprus Popular Bank (CPB) sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare. In cazul Hellenic Bank Ltd, ratingurile pentru depozite au fost retrogradate cu o treapta, de la "Ba3" la "B1", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.

Aceste actiuni de rating asupra bancilor cipriote reflecta estimarea Moody's privind riscul crescut al iesirii Greciei din zona euro, mai ales in urma alegerilor de duminica din statul elen.

Cele trei banci au operatii extinse in Grecia. Expunerea Cyprus Popular Bank se ridica la 42% din imprumuturile nete iar expunerea Bank of Cyprus este de 34% din creditele brute.

Decizia Moody's indica riscul crescut ca executivul sa furnizeze sprijin financiar bancilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia si a impactului acestor masuri asupra soliditatii financiare a guvernului cipriot.

Bancile din UE trebuie sa isi majoreze capitalul cu 106 mld. de euro

Bancile din Uniunea Europeana trebuie sa-si majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro pana la sfarsitul lui iunie 2012, intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anuntat Autoritatea Bancara Europeana. EBA nu a precizat care este suma de care are nevoie fiecare banca in parte.

Conform autoritatilor de reglementare, bancile din Cipru trebuie sa-si majoreze rata de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% pana in iunie 2012, avand nevoie de capital suplimentar de 3,6 miliarde de euro. Cele trei banci cipriote se confrunta cu presiuni pentru a ajunge la o rata de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% pana in iunie 2012 si presiunile asupra calitatii activelor din cauza mediului operational dificil din Cipru si Grecia, principalele piete ale bancilor cipriote, ceea ce va duce la provizioane mai ridicate. De asemenea, finantarea mai redusa si nivelul lichiditatilor, care este rezultat al scaderii depozitelor, a dus la o dependenta mai accentuata de finantarea bancii centrale, iar estimarile privind declinul afacerilor vor afecta profitabilitatea bancilor.

Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustine Moody's.

#Moodys retrogradare banci, #banci Cipru retrogradare, #sistem bancar UE , #Banci internationale