Morgan Stanley: Creditarea bancara spre sudul Europei este "fracturata"

Marti, 05 Martie 2013, ora 17:15
1683 citiri
Morgan Stanley: Creditarea bancara spre sudul Europei este "fracturata"

Companiile din sudul Europei au cel mai redus acces la creditele ieftine oferite de bancile ce beneficiaza de finantarea oferita de Banca Centrala Europeana, se arata intr-un raport Morgan Stanley.

Creditele obtinute de firmele din sudul continentului sunt tot mai putine, in timp ce costul creditarii creste, desi BCE depune eforturi considerabile pentru a injecta bani in economie, spun analistii Morgan Stanley, conform Bloomberg.

"Mecanismul de transmisie" intre finantare si creditare este "foarte fracturat", se mentioneaza in raport.

"Este mult mai scump pentru companiile italiene si spaniole sa se imprumute de la bancile lor, deoarece acestea sunt orientate spre consolidare si ofera credite la costuri peste medie, iar acest trend va continua", mai precizeaza analistii Morgan Stanley.

Conditiile severe de finantare reprezinta principala problema a tarilor din sudul Europei, crede si comisarul UE pentru Afaceri Economice si Monetare, Ollie Rehn, care a atras atentia ca lipsa accesului la creditare "sufoca" activitatea economica si sporirea exporturilor din Spania, Portugalia si Italia.

Bancile detineau in ianuarie 2013 credite ale companiilor europene in valoare de 4,5 trilioane de euro, in scadere cu 2,5% fata de anul anterior, conform datelor BCE.

Activitatea de creditare s-a redus in 2012 cu 3% in Italia, 7% in Portugalia, 9% in Grecia si 11% in Spania.

Rata dobanzii platite de companiile italiene si spaniole a fost cu 3,5% si, respectiv, 3,2% mai mare decat rata dobanzii interbancare, in timp ce rata dobanzii pentru firmele din Germania nu a depasit rata dobanzii interbancare decat cu 2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare sudul Europei, #credite euro companii, #acces credite Italia Spania, #costuri credite Europa Sud, #acces finantare BCE , #Banci internationale