Negocierile pentru recapitalizarea celei mai mari banci grecesti s-au blocat

Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:31
1656 citiri
Negocierile pentru recapitalizarea celei mai mari banci grecesti s-au blocat

Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), a anuntat vineri ca intentia fondului canadian de investitii Fairfax Holdings de a lua parte la programul sau de recapitalizare s-a lovit de un obstacol, deoarece fondul canadian a vrut sa faca unele modificari la termenii ofertei care erau dincolo de controlul NBG.

Zilele trecute, NBG a informat ca Fairfax Holdings si-a exprimat interesul sa investeasca 1,5 miliarde de euro, sau 10% din majorarea de capital avuta in vedere de grupul bancar elen. Fairfax este controlat de omul de afaceri Prem Watsa, supranumit "Warren Buffet al Canadei", transmite Reuters.

"Exprimarea interesului a ramas intr-o faza initiala deoarece Fairfax a cerut o serie de modificari la termenii planului de recapitalizare care erau dincolo de controlul NBG", a informat banca greceasca intr-un comunicat trimis bursei de la Atena.

Primele patru banci grecesti vor emite noi actiuni pana la finele lunii aprilie pentru a-si reface capitalul afectat de pe urma deprecierii obligatiunilor guvernamentale. NBG, Eurobank, Alpha si Piraeus au nevoie in total de noi capitaluri in valoare de 27,5 miliarde de euro pentru a-si imbunatati rata de adecvare a capitalului Core Tier 1 la 9%.

In luna februarie a acestui an, NBG a preluat o banca greceasca mai mica, Eurobank, iar Banca centrala a estimat ca impreuna cele doua banci ar avea nevoie de noi capitaluri in valoare de aproximativ 16 miliarde de euro.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#recapitalizare National Bank Greece, #negocieri NBG Fairfax Holdings, #investitii banci Grecia , #Banci internationale