Marea Britanie, ingrijorata de noile atributii ale BCE. Bancile din UK - discriminate?

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 10:32
2246 citiri
Marea Britanie, ingrijorata de noile atributii ale BCE. Bancile din UK - discriminate?

Bancile si oficialii din Marea Britanie sunt ingrijorati ca noile atributii de supervizare ale Bancii Centrale Eurpene ar putea afecta bancile britanice, prin impunerea unor reglementari diferite de cele ale rivalelor europene.

Banca Centrala Europeana ar urma, din ianuarie, sa poata decide in privinta inchiderii bancilor care se confrunta cu probleme financiare sau sa acorde licente noilor institutii de creditare, conform propunerii Comisiei Europene, ce ar trebui sa fie adoptate de Consiliul si Parlamentul European pana la sfarsitul anului 2012.

Desi Marea Britanie este in continuare implicata in crearea reglementarilor europene pentru industria bancara, analistii se tem ca bancile internationale ar putea prefera sa-si stabileasca sediile centrale in Europa in defavoarea Londrei daca Marea Britanie va fi dezavantajata.

Planul Comisiei Europene prevede ca BCE sa supervizeze toate bancile europene, concentrandu-se mai ales pe stabilitatea financiara.

Un purtator de cuvant al Trezoreriei britanice a salutat propunerile Comisiei Europene, apreciind ca reprezinta "o parte esentiala a stabilizarii euro" si a insistat ca "o uniune bancara pentru zona euro trebuie, de asemenea, sa tina cont de integritatea pietei unice pentru intreaga Uniune Europeana, iar Marea Britanie se va asigura ca acordul va respecta asta".

Asociatia bancherilor din Marea Britanie si-a exprimat de asemenea temerile privind viitorul pietei unice. Oficialii si reprezentantii industriei bancare britanice se tem ca UE va utiliza criza pentru a acapara mai multa putere in vederea mutarii centrului financiar european de la Londra.

"Bancile cu sediul in Marea Britanie care au subsidiare in statele din zona euro nu vor scapa de noul regim de supervizare al BCE. Intrebarea care va aparea este daca bancile internationale vor opta pentru supervizarea deplina a BCE prin mutarea sediilor centrale in zona euro sau prin presiuni asupra Marii Britanii pentru a renunta la reglementarile nationale", a declarat Paul Edmondson de la CMS Cameron McKenna.

#BCE banci Marea Britanie, #BCE atributii noi, #Marea Britanie atributii BCE, #BCE nou regim supervizare , #Banci internationale