O mare banca britanica se clatina periculos. Este pe punctul de a primi o amenda uriasa in SUA

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 15:06
11871 citiri
O mare banca britanica se clatina periculos. Este pe punctul de a primi o amenda uriasa in SUA
Foto: edinburgharchitecture.co.uk

Royal Bank of Scotland (RBS) este pe punctul de a incasa o lovitura financiara majora, in urma implicarii institutiei de credit in vanzarea de instrumente financiare cu risc mare pe piata americana.

Institutia ar putea plati o amenda suplimentara de 4 miliarde de dolari catre autoritatile americane, pentru a compensa implicarea sa in acordarea de credite ipotecare fara acoperire, situatie care a stat la baza declansarii crizei financiare din 2008, informeaza BBC.

In total, suma pe care RBS ar putea ajunge sa o plateasca autoritatilor federale americane se ridica la 10 miliarde de dolari.

Vestea reprezinta un adevarat soc pentru britanici, RBS fiind detinuta in proportie de 72% de autoritatile de la Londra, dupa interventia acestora in recapitalizarea institutiei de credit afectata de criza.

Banca a intrat deja in al noualea an de pierderi consecutive, iar estimarile initiale privind stabilirea compensatiilor financiare pe care institutia de credit britanica trebuie sa le plateasca autoritatilor din SUA sunt cuprinse intre 12 si 20 de miliarde de dolari.

In acest caz, o amenda totala de 10 miliarde de dolari ar putea parea o victorie din partea negociatorilor implicati in discutiile cu procurorul general al SUA, dar una in masura sa puna sub semnul intrebarii situatia financiara a bancii.

RBS nu este singura banca europeana vanata de autoritatile americane pentru punerea in vanzare a unor instrumente financiare fara acoperire, Deutsche Bank si Barclays fiind alte doua nume mari amenintate cu penalitati de miliarde de dolari.

Ultima insa a preferat sa inainteze dosarul in instanta, considerand ca amenda reiesita in urma negocierilor purtate cu oficialii de la Washington este disproportionata in raport cu rolul jucat de banca in declansarea ultimei crize financiare globale.

Pentru RBS, amenzile platite pana acum sunt adevarate socuri venite pe banda rulanta, dupa cum recunoaste directorul Ross McEwan. Pana acum, institutia de credit a achitat penalitati cumuland aproximativ 63 de miliarde de dolari, din care contribuabilii britanici au suportat 56,6 miliarde.

Fara penalitati, banca ar fi inregistrat un profit trimestrial de 1,2 miliarde de dolari.

#criza financiara 2008, #amenzi banci, #banci internationale, #Royal Bank of Scotland , #Banci internationale