Presate de criza, companiile europene prefera finantarea prin piata de capital

Miercuri, 29 August 2012, ora 18:16
1495 citiri
Presate de criza, companiile europene prefera finantarea prin piata de capital

Companiile din Europa au inceput sa prefere finantarea obtinuta pe pietele de capital, in detrimentul bancilor, un fenomen mai rar intalnit in Europa. La randul lor, institutiile bancare si-au schimbat politica si prefera sa incaseze mai mult, decat sa acorde credite.

Imprumuturile bancare acordate companiilor din zona euro au scazut cu 68%, in ultimii cinci ani.

In prima jumatate a acestui an, companiile din Europa s-au imprumutat mai mult de pe piata obligatiunilor decat de la banci, potrivit compania de cercetare a pietei Dealogic, citata de Wall Street Journal.

Companii precum producatorul olandez de chimicale LyondellBasell Industrials sau producatorul german de componente auto Schaeffler au obtinut o finantare de 179,5 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni in primul trimestru, o crestere de 38% comparativ cu perioada similara de anul trecut.

In acelasi timp, bancile au acordat companiile cu 45% mai putin credite, in valoare totala de 112,9 miliarde de dolari. Analistii citati de publicatia amintita spun ca schimbarea sursei de finantare de pe pietele financiare ar putea fi temporara, dar ca este importanta. Mai ales ca in Europa companiile europene prefera, in mod traditional, creditele bancare.

Imprumuturile pe piata obligatiunilor se pot realiza mai rapid si mai usor, iar companiile europene pot atrage investitori atat din Europa, cat si din SUA. Investitorii in obligatiuni pot fi imprevizibili si isi pot modifica rapid pozitia pe piata, spre deosebire de banci, care prefera o relatie pe termen lung cu debitorii.

Faptul ca din ce in ce mai multe firme din Europa cauta solutii alternative de finantare este un alt indiciu care dovedeste ca pe plan european criza datoriilor nu s-a terminat, sustin specialistii citati de publicatia americana.

Acestia avertizeaza ca in toamna criza s-ar putea chiar adanci, pentru ca atunci reprezentantii Comisiei Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International vor stabili daca statul elen a indeplinit toate conditiile pentru a reduce datoria.

Pentru moment, insa, companiile blue-chip se pot baza pe piata de obligatiuni pentru finantare international, spre deosebire de celelalte firme care au dificultati in gasirea unor noi surse de finantare. Companiile blue chip vand, de regula, produse si servicii foarte cunoscute si aceptate ca fiind de top. Principala lor caracteristica tine de faptul ca au inregistrat performante financiare pozitive, inclusiv in perioade mai dificile.

Actiunile blue-chip, un termen imprumutat din poker, unde jetoanele albastre au cea mai mare valoare, sunt cunoscute drept cele mai solide si mai stabile actiuni de pe piata. Un relativ dezavantaj al acestor actiuni este dat de pretul destul de ridicat, ceea ce inseamna ca, pentru a avea un profit semnificativ, trebuie investita initial o suma destul de mare in achizitionarea actiunilor. De asemenea, randamentul unor astfel de actiuni este moderat, potrivit Tradeville.

Pentru firmele care nu se pot baza pe actiunile blue-chip vanzarea de active nu este o solutie, mai spun reprezentantii citati de Wall Street Journal. Piata de fuziuni si achizitii a scazut, iar activele vandute in aceasta perioada ar fi tranzactionate la un pret mai mic, sustin specialistii citati de publicatia amintita.

#finantare piata capital, #finantare banci, #banci europene, #banci , #Banci internationale