Principalele banci din Grecia vor prezenta UE planurile de restructurare in aceasta toamna

Marti, 06 August 2013, ora 11:53
1525 citiri
Principalele banci din Grecia vor prezenta UE planurile de restructurare in aceasta toamna

Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia vor prezenta in aceasta toamna la Bruxelles planurile de restructurare pe cinci ani, care sa le asigure supravietuirea.

Planurile vor trebui aprobate initial de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), care in prezent este cel mai mare actionar al National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, transmite site-ul ekathimerini.com.

In raportul anual al HFSF, publicat vineri, se arata ca: "accelerarea reprivatizarii Eurobank si integrarea diviziilor restructurate ale Postal Savings Bank (TT) si Proton Bank in grupul Eurobank a intarit pozitia strategica a institutiei in sistemul bancar elen si atractivitatea sa in fata investitorilor".

Compania BlackRock a inceput un audit al creditelor neperformante, care ar putea ajunge la 30% din totalul imprumuturilor. Rezultatele vor fi incluse in planurile ce vor fi prezentate de banci UE.

Pe langa intarirea substantiala pe care au obtinut-o in urma procesului de recapitalizare, bancile din Grecia nu mai detin in portofolii obligatiuni guvernamentale elene, deoarece putinele bonduri care au mai ramas in urma restructurarii datoriei au fost rascumparate de stat. Stabilizarea economiei va duce probabil si la scaderea creditelor neperformante si la imbunatatirea profiturilor in sistemul bancar, sustin analistii.

In plus, institutiile elene de creditare sunt mult mai increzatoare in urma procesului de consolidare, aproximativ 11 banci fiind in ultimele luni absorbite de primele patru banci din Grecia.

Principalele institutii elene de creditare, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, au finalizat recent procedurile de recapitalizare, la sfarsitul carora HFSF detine participatii majoritare la toate cele patru banci si de asemenea a preluat controlul deplin la Eurobank. Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) a fost alimentat cu 50 de miliarde de euro, bani proveniti din programul de salvare convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

HFSF a fost infiintat pentru a recapitaliza principalele banci din Grecia si a acoperi costul vanzarii activelor care nu sunt considerate viabile.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#restructurare banci Grecia, #criza financiara Grecia, #salvare banci Grecia UE, #ajutor Uniunea Europeana Grecia , #Banci internationale