Prioritatile noului sef al Bancii Centrale Europene

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 07:47
1472 citiri
Prioritatile noului sef al Bancii Centrale Europene

Mario Draghi, omul care va prelua sefia Bancii Centrale Europene de la Jean-Claude Trichet, are in fata o provocare de dimensiuni istorice: somajul din zona euro a crescut la cel mai inalt nivel de la adoptarea monedei unice, iar inflatia ramane inca la cote maxime, potrivit datelor Eurostat.

Rata ajustata a somajului a crescut, pana 16,2 milioane de oameni fiind fara loc de munca, adica o cifra cu 188.000 mai mare decat in luna august. Mai mult, cifra reprezinta cea mai ridicata rata inregistrata de la sfarsitul anilor '90 pana acum, se arata in raportul Eurostat, scrie Financial Times.

Cresterea brusca a ratei somajului vine intr-un moment de cumpana in zona euro, cand apar tot mai multe dovezi ca o mare parte din Europa risca sa intre intr-o noua recesiune.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) avertiza, luni, ca pentru a evita dezastrul, solutia pentru criza datoriilor agreata saptamana trecuta trebuia sa fie implementata "prompt si in forta".

OCDE si-a revizuit in scadere estimarile de crestere, prevazand o crestere de doar 0,3% a economiei zonei euro in 2012, in conditiile in care, in luna iunie, estimarile erau de 2 procente. Cifrele exclud, desigur, o eventuala izbucnire a unei noi crize.

Cateva dintre marile economii din OCDE vor cunoaste o scadere cu pana la 5% in prima jumatate din 2013, daca nu vor reusi sa recastige increderea si daca vom asista la o noua runda de neliniste pe pietele financiare, ca cea din ultimii ani, se arata in raportul OCDE de luni.

BCE, in moment de cumpana

Inainte de a decide mentinerea dobanzii-cheie, in cadrul consiliului de guvernare al BCE au existat discutii in contradictoriu in privinta unei reduceri a dobanzii, aflata in acest moment la 1,5%.

Intalnirea de joi va fi prima sedinta BCE prezidata de Mario Draghi si este un moment de cumpana pentru viitorul noului presedinte, ca imagine si ca decizie pentru soarta BCE.

Nevoia de a mentine nivelul dobanzii-cheie pana in decembrie este consolidata de o alta parte a raportului Eurostat care arata ca inflatia in zona euro a fost de 3%, cel mai inalt nivel raportat in ultimii trei ani.

Parerea economistilor este impartita

"Nu cred ca va avea loc vreo schimbare saptamana aceasta, mai degraba reducerea va avea loc in decembrie", a declarat Erik Nielsen, economist-sef al UniCredit.

Intr-adevar, aceasta mentinere i-ar spori credibilitatea lui Draghi in Germania, tara in care BCE este criticata aspru pentru ajutorul pe care l-a acordat tarilor mai putin responsabile din punct de vedere fiscal, inclusiv Italiei, tara de origine a noului presedite.

Jacques Cailloux, economist la Royal Bank of Scotland, este de parere ca ar trebui ca Draghi sa actioneze ferm, la sedinta de joi.

"Daca reduci dobanda cu 25 de puncte de baza, reusesti sa castigi increderea pietelor in tine, ca presedinte, si vei aparea in fata oamenilor ca un presedinte care nu se teme de critici", explica acesta.

Spania, fruntasa in ceea ce priveste rata somajului

In luna septembrie, rata somajului din zona euro era echivalenta cu 10,2% din forta de munca. Procentul este neschimbat din iunie 2010. Atunci s-a atins recordul care fusese inregistrat in iunie 1998.

Cea mai inalta rata a somajului ramane in Spania, unde rata a atins 22,6% in luna septembrie.

Estimarile preliminare realizate luni de Banca Spaniei in privinta starii economiei tarii au anulat orice speranta in privinta vreunei scaderi rapide a ratei somajului.

In ceea ce priveste PIB-ul tarii, cel de-al treilea trimestru nu a adus nicio crestere, raportat la T2. Cresterea, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut a fost de doar 0,7 puncte procentuale, se arata in cel mai recent raport trimestrial.

Mai mult, in T2 cresterea trimestriala a Spaniei a fost de doar 0,2 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mario Draghi BCE somaj inflatie, #Mario Draghi provocare zona euro, #somaj inflatie zona euro , #Banci internationale