Prudenta maxima. Banca Angliei a adoptat cu 8-1 mentinerea nivelului dobanzii de referinta

Vineri, 07 August 2015, ora 11:12
1865 citiri
Prudenta maxima. Banca Angliei a adoptat cu 8-1 mentinerea nivelului dobanzii de referinta
Foto: Pixabay

Comitetul de Politici Monetare din Banca Angliei a decis, joi, 06 august, sa pastreze acelasi nivel scazut, de 0,5%, pentru dobanda de referinta. Este pentru prima data in ultimele luni cand decizia nu a mai fost unanima, unul din cei noua membri votand impotriva.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, sustine ca va recurge la o crestere a dobanzii in viitorul apropiat, pentru moment insa, inflatia scazuta, pericolul reprezentat de prabusirea pietei de capital din China si criza datoriilor din Grecia impunand o abordare prudenta, relateaza BBC.

Asteptari inselate

Multi dintre analistii economici care sperau intr-o crestere a dobanzii de referinta pe anul in curs s-au trezit cu asteptarile inselate.

"Cei care au prognozat acest lucru s-ar putea sa fie nevoiti sa isi rupa hartiile cu calcule", a explicat Lucy O'Carroll, economist sef al Aberdeen Asset Management.

Spre deosebire de reprezentantii Rezervei Federale americane care au anuntat o prima crestere a dobanii de referinta in septembrie, Carney a evitat sa dea un termen fix pentru o astfel de decizie. "Nu poate fi prognozata in avans", s-a scuzat guvernatorul.

Carneuy a explicat ca o eventuala crestere a dobanzii va trebui sa aiba la baza fundamente precum cresterea salariilor, productivitate si nivelul importurilor.

Pentru moment, reprezentantii Bancii Angliei se asteapta la o revenire a inflatiei la pragul de 2% abia in urmatorii doi ani.

Caderea survenita in pretul petrolului si a energiei in general, pune in continuare presiune pe rata inflatiei, determinand si o apreciere a lirei sterline, au mai explicat reprezentantii bancii centrale. Lira s-a apreciat cu 3,5% din mai pana in prezent.

In trepte

"Ar fi fost imprudent sa recurga la o crestere a dobanzii de referinta in acest moment, cand revenirea economica a Marii Britanii are nevoie de o ingrijire atenta. Eventual, rata dobanzii va greste gradual, in mai multe trepte", a explicat seful Camerei de Comert a Marii Britanii, John Longworth.

Membrii Comitetului de Politici Monetare au decis in unanimitate si continuarea programului de relaxare catitativa, la aceeasi valoare de 375 miliarde de lire sterline.

#dobanda referinta Marea Britanie, #economie marea britanie, #banca angliei, #inflatie Marea Britanie , #Banci internationale