Raiffeisen: Regiunea ECE creste PIB-ul cu 2% in 2012

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 17:05
1375 citiri
Raiffeisen: Regiunea ECE creste PIB-ul cu 2% in 2012

Regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) va inregistra o crestere de 2% a PIB-ului real in 2012, iar zona euro va intra in recesiune cu o scadere a PIB-ului de 1%, se arata intr-un raport al Raiffeisen Research.

"Europa Centrala si de Est ramane sub influenta crizei datoriei suverane din zona euro", a declarat Peter Brezinschek, care conduce echipa Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI).

El se refera la estimarile de crestere din Europa Centrala si de Est in 2012, efectuate de echipa sa. Europa Centrala si de Est (ECE) consta in subregiunile Europei Centrale (EC) - Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia; Europa de Sud-Est (ESE) - Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, precum si Comunitatea Statelor Independente (CSI) - Rusia, Ucraina si Belarus.

Raiffeisen: In 2012 regiune ECE va cunoaste o crestere medie a PIB-ului de 2%

"Usoara crestere pe care o anticipam pentru ECE in acest an trebuie vazuta in raport cu scaderea de 1% a zonei euro", a daugat Brezinschek.

Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca efectele negative ale legaturilor comerciale stranse cu zona euro sa fie mai puternice in Europa Centrala (EC), al carui PIB regional va creste cu 0,5%, si in Europa de Sud-Est (SEE), care va inregsitra o crestere de 0,4%.

Pentru tarile din Comunitatea Statelor Independente (CSI), Raiffeisen Research isi mentine previziunea de crestere a PIB-ului cu 3,1% in 2012. Cu exceptia Poloniei, unde se asteapta o crestere a PIB-ului de 2,2%, analistii Raiffeisen Research estimeaza un declin al PIB-ului in toate tarile Europei Centrale, inclusiv Austria (-0,5%).

Tendinta negativa a PIB-ul ECE din prima jumatate a lui 2012 va fi compensata de o evolutie mai buna in cea de-a doua jumatate a anului

Brezinschek se asteapta ca legaturile stranse ale economiilor regionale cu cea a Germaniei, masurile de consolidare bugetara care se impun si creditarea limitata sa fie principalii factori care vor duce la o prima jumatate mai slaba a lui 2012. Cu toate acestea, Brezinschek este optimist in ceea ce priveste cea de-a doua jumatate a anului.

"La o privire mai atenta, previziunile noastre pentru PIB-ul ECE arata ca tendinta negativa pentru prima jumatate a lui 2012 ar urma sa fie compensata de o evolutie mai buna in cea de-a doua jumatate a anului. Acest lucru este conform cu asteptarile legate de performanta economica a zonei euro", spune Brezinschek.

Momentul de varf al inflatiei a fost deja depasit in multe tari ale ECE

De asemenea, analistii Raiffeisen Research sunt de parere ca momentul de varf al inflatiei a fost deja depasit in cele mai multe tari ale Europei Centrale si de Est.

"Ne asteptam la rate ale inflatiei mai mari doar in cazul Ungariei, Republicei Cehe si Ucrainei in 2012, din cauza masurilor fiscale implementate in aceste tari", adauga Brezinschek.

In prima jumatate a lui 2012, posibilele taieri ale ratei dobanzii de catre Banca Centrala Europeana ar putea impinge ratele pe termen scurt ale Euribor sub rata dobanzii cheie. In conditiile unor rate ale inflatiei in scadere, acest lucru ar putea de asemenea sa conduca la scaderi ale ratelor dobanzilor in cele mai multe piete, din Polonia pana in Romania.

"Ungaria este singura tara in care ne asteptam ca banca centrala sa stabilizeze rata fragila de schimb mentinand rata dobanzii cheie la un nivel ridicat", a mai spus Brezinshek.

Totoadata, anaslistii Raiffeisen Research precizeaza ca tensiunile legate de criza daoriei suverane vor exercita o presiune suplimentara asupra monedelor din ECE in primul trimestru al lui 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Raiffeisen PIB zona Europei Centrale si, #inflatie Raiffeisen , #Banci internationale