RBS pregateste listarea bancii americane Citizens

Sambata, 02 Martie 2013, ora 10:01
1341 citiri
RBS pregateste listarea bancii americane Citizens

Royal Bank of Scotland a confirmat planurile de a lista in doi ani, la bursa de la New York, 25% din actiunile bancii Citizens Financial.

"Rezultatele Citizens s-au imbunatatit incepand cu 2009, iar o listare ar pune reflectoarele pe performantele inregistrate de banca", a declarat Stephen Hester, CEO RBS. Analistii estimeaza ca Citizens valoreaza 12 miliarde de dolari, iar RBS ar fi dispusa sa vanda integral unor banci precum Canada's Toronto Dominion Bank, PNC si U.S. Bancorp.

Citizens Financial Group a fost cumparat de RBS in 1988 si a inglobat aproximativ 30 de achizitii de-alungul timpului, care au propulsat institutia financiara in top 15 banci comerciale din SUA. Are peste 1400 de sucursale si cinci milioane de clienti in nord-estul tarii, relateaza CNN Money.

RBS a fost salvata de guvernul britanic in 2008, cu un ajutor financiar de 45 de miliarde de lire. A inceput apoi un proces de restructurare, cu scopul de a reduce activitatea si a creste stabilitatea financiara, astfel incat Marea Britanie sa poata incepe sa vanda din pachetul de 82% din actiuni.

Oficialii RBS au repetat ca banca va putea fi reprivatizata inainte de alegerile electorale din Marea Britanie, programate pentru anul 2015.

Profitul operational aproape s-a dublat anul trecut, ajungand la 3,5 miliarde de lire, insa datoriile si scandalurile au atras costuri de 5,2 miliarde de lire.

#listare Citizens Financial, #privatizare RBS, #restructurare RBS , #Banci internationale