RBS, pregatita sa plateasca amenzi mai mari din cauza scandalului Libor

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 14:33
1395 citiri
RBS, pregatita sa plateasca amenzi mai mari din cauza scandalului Libor

Cel mai mare grup bancar britanic, Royal Bank of Scotland (RBS), a anuntat miercuri ca se asteapta sa plateasca "amenzi semnificative" (estimate de presa la 783 milioane de dolari) din cauza rolului jucat in scandalul legat de manipularea dobanzii interbancare Libor.

Libor este rata dobanzii pe piata de imprumuturi interbancare din Londra. Dobanzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeste de la un grup de banci. Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmariti indici din lume, transmite AFP.

Recent, banca britanica Barclays a platit 456 milioane de dolari autoritatilor de reglementare din SUA si Marea Britanie pentru incercarea de a manipula London Interbank Offered Rate.

"RBS confirma ca este in ultimul stadiu al discutiilor cu autoritatile de reglementare din Marea Britanie si SUA. Desi aranjamentele urmeaza sa fie stabilite, banca se asteapta ca ele sa includa plata unor amenzi semnificative, dar si alte sanctiuni", a anuntat banca britanica.

RBS, salvare de 66 de miliarde de lire sterline

Conform presei, seful diviziei de investitii bancare a RBS, John Hourican, va demisiona din cauza scandalului Libor. Acesta va renunta la bonusuri de 6,32 milioane de dolari, a anuntat postul britanic de televiziune "Sky News".

Seful Barclays renunta la bonusul de 3 mil. de euro. Se multumeste cu salariul de un milion

De asemenea, BBC citeaza surse anonime care sustin ca Hourican, care lucreaza de 17 ani la RBS, a fost fortat sa demisioneze, chiar daca acuzele privind manipularea Libor au fost facute pentru perioada de dinainte de 2008, cand el a preluat functia de director al diviziei de investitii bancare a RBS.

Guvernul Marii Britanii a cheltuit mai mult de 66 miliarde de lire sterline (106 miliarde de dolari) pentru a salva Royal Bank of Scotland Group Plc si Lloyds Banking Group Plc in timpul crizei financiare din 2008. Guvernul detine 82% din RBS si 40% din Lloyds si intentioneaza sa vanda aceste participatii sectorului privat.

In anul 2008, RBS a inregistrat cele mai mari pierderi din istoria unei companii din Marea Britanie, 24,1 miliarde de lire sterline, fiind salvata numai prin interventia guvernului.

In Romania, RBS a preluat fosta ABN Amro Romania, prezenta pe piata din noiembrie 1995.

#amenzi RBS, #scandal Libor RBS, #salvare RBS, #demisii RBS , #Banci internationale