Retragerea bancilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finantare enorm

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 10:04
2250 citiri
Retragerea bancilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finantare enorm

Retragerea bancilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finantare de 390 miliarde de dolari in Asia, majorand costurile obtinerii de fonduri si lovind cresterea economica.

Companiile din Asia erau obisnuite cu o lume unde finantarile in dolari erau ieftine si din abundenta. Bancile din regiune au suficiente depozite in moneda locala, dar trebuie sa se imprumute pentru fonduri in dolari.

Odata cu retragerea bancilor occidentale, institutiile de credit asiatice gasesc dificila acoperirea acestui deficit.

Creditorii europeni asigura doar 2,3% din imprumutirile din afara sectorului bancar

Nu se cunoaste inca nivelul retragerilor din regiune. La sfarsitul lunii iunie, creditarea catre Asia, fara Japonia, se afla inca in crestere, la nivelul record de 1.450 de miliarde de dolari.

Bancile japoneze cu probleme au redus cu un sfert creditarea pentru Asia de Sud-Est intre 1995 si inceputul crizei financiare asiatice din 1997. Daca o retragere a bancilor europene ar avea loc in limite similare, ar viza aproximativ 390 de miliarde de dolari.

Creditorii europeni asigura doar 2,3% din imprumuturile din afara sectorului bancar in Asia, potrivit Bancii Reglementelor Internationale. Institutiile de credit europene sunt, insa, jucatori importanti pe piata interbancara asiatica.

Creditele in dolari depasesc depozitele si expun bancile la fluctuatii ale cursului

In frunte cu BBVA din Spania si grupurile franceze BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale, bancile europene controleaza 32% din piata imprumuturilor sindicalizate din Asia si 40% din finantarea sindicalizata pentru comert, potrivit unei analize Citigroup. Europa are astfel 61% din creditele straine acordate in Asia, fara Japonia, iar majoritatea sunt pe termen scurt, de un an sau doi.

Doua treimi din comertul si investitiile la nivel mondial se deruleaza inca in dolari, iar bancile asiatice, cu exceptia diviziilor HSBC si Standard Chartered, nu s-au putut finanta ieftin in moneda americana, precum bancile europene.

Astfel, in timp ce raportul dintre credite si depozite indica o capacitate ridicata a acestora de a acoperi un eventual deficit, creditele in dolari depasesc de multe ori depozitele si expun bancile la fluctuatii ale cursului.

Odata cu declinul creditului din partea bancilor din Vest, costul dolarilor va creste, iar cu acesta si costurile altor finantari. Din iunie costul mediu al finantarilor in Asia a urcat cu circa 50%. Pana cand Europa isi pune ordine in probleme sau Asia gaseste o sursa alternativa de dolari, costurile mai mari de finantare s-ar putea alatura declinului exporturilor in limitarea cresterii economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retragere Banci Europene, #banci europene Asia, #declin credit banci , #Banci internationale