S&P retrogradeaza 15 grupuri bancare din Italia

Sambata, 04 August 2012, ora 10:37
1523 citiri
S&P retrogradeaza 15 grupuri bancare din Italia

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a revizuit in scadere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia citand temerile ca recesiunea cu care se confrunta a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni, transmite Reuters.

Astfel, ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la 'BBB' la 'BBB minus' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii). Banca a anuntat un plan dur de restructurare dar este perceputa ca fiind cea mai slaba dintre principalele banci italiene, iar in iunie a fost fortata sa ceara ajutorul statului pentru a-si majora capitalul.

"Italia se confrunta cu o recesiune mai adanca si mai prelungita decat am estimat initial si apreciem ca este in crestere vulnerabilitatea bancilor italiene la riscurile legate de credite. In acest context, efectul combinat al problemelor legate de activele bancilor si reducerea rezervelor pentru acoperirea pierderilor face bancile mai vulnerabile la impactul unor pierderi mai ridicate, in special in eventualitatea deteriorarii suplimentare a valorii activelor", se arata in declaratia S&P.

Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare banca din Italia, a fost retrogradata de la 'BBB plus' la 'BBB' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii).

In schimb, Banca Carige SpA si-a pierdut calificativul investment grade (recomandat pentru investitii), fiind retrogradata de la 'BBB minus' la 'BB plus'.

In cazul altor banci a fost confirmat ratingul, inca la un nivel investment grade, inclusiv la Mediobanca SpA, Intesa Sanpaolo SpA si UniCredit SpA, prezente si in Romania, care beneficiaza de un calificativ 'BBB plus'. De asemenea, ratingul acestor banci a fost scos de sub supraveghere, cu implicatii negative.

In 17 iulie si agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat ratingul a 13 banci italiene, printre care UniCredit si Intesa Sanpaolo, la cateva zile dupa ce a revizuit in scadere ratingul Italiei.

Guvernatorul Bancii Centrale a Italiei, Ignazio Visco a anuntat luna trecuta ca primele cinci banci italiene indeplinesc cerintele privind capitalul stabilite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) si au un indice de adecvare a capitalului Core Tier 1 de 10%.

Bancile italiene trebuie sa-si majoreze capitalul cu 14,7 miliarde de euro, a anuntat recent Andrea Enria, presedintele Autoritatii Bancare Europene (EBA).

Sistemul bancar italian este solid desi inca este afectat de criza datoriilor din zona euro si de temerile pietelor privind evolutia euro, a declarat Ignazio Visco. Acesta considera ca nu sunt justificate randamentele ridicate la care se imprumuta Italia si a cerut folosirea fondurilor europene pentru a reduce costurile de imprumut pentru unele state.

Italia se afla in recesiune de la mijlocul anului trecut, afectata de masurile de austeritate adoptate de guvern pentru echilibrarea bugetului si reducerea datoriei tarii.

Analistii avertizeaza ca Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenta financiara, din cauza cresterii costurilor sale de creditare si a adancirii crizei din zona euro.

#retrogradare banci Italia, #Standard Poors rating banci Italia, #recesiune Italia banci , #Banci internationale