Scandalul Bancii Vaticanului. Directorul general si cel adjunct si-au dat demisia

Marti, 02 Iulie 2013, ora 08:45
1474 citiri
Scandalul Bancii Vaticanului. Directorul general si cel adjunct si-au dat demisia
Preºedintele IOR, Ernst von Freyberg, va fi directorul interimar al bancii. Sursa foto: News.yahoo.com

Directorul general al Bancii Vaticanului (Institutul pentru Operele Religioase, IOR), Paolo Cipriani, si adjunctul sau Massimo Tulli si-au inaintat demisia care a fost acceptata luni de comisia speciala de supraveghere a bancii si de comisia cardinalilor, a anuntat Vaticanul intr-un comunicat.

Functiile lor vor fi asigurate "interimar" de presedintele IOR, Ernst von Freyberg, a precizat Vaticanul. Documentul citat adauga ca, in opinia celor doi, "decizia este in interesul Institutului si al Sfantului Scaun", relateaza AFP.

Anuntul intervine in contextul in care, in septembrie 2010, a fost demarata o vasta ancheta in legatura cu functionarea Institutului pentru Operele Religioase.

Papa Benedict al XVI-lea si apoi succesorul sau, Francisc, au decis sa faca ordine in interiorul IOR, numind succesiv noi responsabili si instaurand controale din ce in ce mai severe in acest institut cu o trista celebritate in Peninsula Italica din cauza implicarii in mai multe scandaluri rasunatoare.

Episcopul de Salerno a fost arestat vineri pentru spalare de bani si coruptie

Ultima evolutie a evenimentelor in cadrul acestei anchete include arestarea, vineri, de catre politia italiana, a episcopului de Salerno (sudul Italiei), monseniorul Nunzio Scarano, in varsta de 61 de ani. El este acuzat de spalare de bani si coruptie.

Nunzio Scarano, care lucra la serviciul de contabilitate analitica al Administratiei Patrimoniului Sfantului Scaun, biroul responsabil de bunurile si investitiile Vaticanului, ar fi incercat impreuna cu alte doua persoane - un subofiter membru al serviciului de contraspionaj si un intermediar financiar - sa repatrieze din Elvetia 20 de milioane de euro bani lichizi, cu un avion guvernamental italian, fara a declara banii autoritatilor.

Institutul pentru Operele Religioase administreaza aproximativ 19.000 de conturi ce apartin in majoritate clerului catolic.

#scandal Banca Vaticanului, #demisie director Banca Vaticanului, #coruptie Vatican, #scandaluri financiare Biserica , #Banci internationale