Scandalul Barclays - Libor: Inca patru banci grele ies la suprafata

Miercuri, 15 August 2012, ora 08:29
2114 citiri
Scandalul Barclays - Libor: Inca patru banci grele ies la suprafata

Cercetarile autoritatilor de reglementare bancara din Europa au scos la iveala inca patru nume grele in scandalul Barclays-Libor, de manipulare a dobanzilor interbancare. Este vorba de Credit Agricole, HSBC, Deutsche Bank si Societe Generale.

Anchetatorii sustin ca exista legaturi evidente intre traderii celor patru banci si fostul trader pe derivate euro de la Barclays, Philippe Moryoussef, au declarat pentru Financial Times surse implicate in proces, scrie

CNN.

Vestea vine dupa incercarea conducerii Barclays de a scapa basma curata din acest caz si dupa dupa ce banca a platit o amenda de 290 milioane de lire sterline in incercarea de a solutiona diferendul cu autoritatile din SUA si Marea Britanie in acuzatiile de implicare in tentativa de manipulare a ratei de pe piata interbancara londoneza (LIBOR) si echivalentul sau european, Euribor.

Furorile facute de acest scandal au condus la apeluri de la factorii de decizie din intreaga lume pentru o revizuire a sistemului care genereaza contracte de achizitii in valoare de 500 miliarde de dolari, la nivel global, de la derivate obscure, la credite ipotecare standard.

Derivatele la trei luni, castig sigur

In solutionarea diferendului cu Barclays, Comisia de Reglementare a Contractelor Futures din SUA a descris ca un trader anonim a "orchestrat o aliniere a strategiilor de tranzactionare in randul traderilor de la mai multe banci, cu scopul de a profita de pozitiile lor de tranzactionare la contracte futures".

Conform unor surse familiare anchetei, senior trader in toata aceasta perioada la Barclays a fost Philippe Moryoussef, care a lucrat pe aceasta pozitie la banca britanica din anul 2005 si pana in anul 2007.

Autoritatile de reglementare sustin ca strategia lui s-a bazat pe stabilirea de derivate la trei luni, raportate la dobanda Euribor, pe baza de imprumut la rata interbancara stabilita la Bruxelles, catre aproape 44 de institutii bancare. Potrivit unei anchete Financial Times, Moryoussef se presupune ca a contactat o serie de traderi pe care ii stia de la alte banci, fie prin serviciile de ocupare a fortei de munca, fie prin intermediul retelelor profesionale sau personale.

Anchetatorii sustin ca este cel putin suspect faptul ca Moryoussef a comunicat intens cu Michael Zrihen de la Credit Agricole, Didier Sander de la HSBC si Christian Bittar de la Deutsche Bank, chiar daca acestia nu mai lucreaza la respectivele institutii. La Societe Generale, identitatea traderilor in cauza ramane neclara, in mare parte pentru ca probatoriul inca se afla la inceput.

20 de banci au cerut "serviciile" Barclays

Conform constatarilor de la Autoritatea pentru Servicii Financiare, au existat cel putin 20 de cereri pentru Barclays, din partea traderilor de la banci rivale si care se raporteaza la Euribor, pentru a mari sau micsora ratele de schimb interbancare, intre 2006 si 2008.

Acest lucru a iesit la iveala dupa ce aproximativ 20 de institutii au intrat in vizorul autoritatilor de reglementare. Insa pana acum, detaliile despre modul in care bancile individuale ar putea fi implicate in acest caz, au ramas confuze.

Totusi, investigatorii nu au presupus ca absolut toate bancile implicate in acest scandal sunt suspecte de manipularea ratei dobanzilor interbancare in perioada 2007-2009, in principal pentru ca au avut o situatie financiara foarte buna. Oricum, anchetatorii suspecteaza si o larga sustinere din partea factorilor de decizie si a politicienilor.

Cu toate acestea, presupusa implicare a traderilor de la Credit Agricole, HSBC, Deutsche si SocGen, a precedat criza financiara mai multi ani. In intelegerea cu cei de la Barclays, regulatorii arata clar faptul ca au existat doua motive distincte de tentativa de manipulare: primul, pentru castiguri comerciale, iar al doilea, pentru stabilitate financiara.

Inca nu au fost formulate acuzatii oficiale

Mervyn King, guvernatorul Bancii Centrale a Angliei, a trimis o invitatie catre alti guvernatori centrali, dar si bancheri de top, pentru a-i invita la o intalnire in data de 9 septembrie, in Elvetia, pentru a discuta despre reforme radicale in procesul Libor. Printre invitati se numara seful Bancii Centrale Europene, ai Federal Reserve si alte banci centrale importante.

Probatoriul autoritatilor de regelemntare continua, insa, pana in prezent, autoritatile nu au formulat niciun fel de acuzatii de tranzactii ilicite, impotriva vreunei persoane fizice sau a unei banci implicate in scandalul Barclays. Cum era de asteptat, oficial, bancile refuza sa comenteze acuzatiile si se limiteaza la colaborarea cu autoritatile care ancheteaza acest caz, iar traderii incriminati nu au putut fi contactati sau au refuzat sa comenteze.

#scandalul Libor, #Barclays manipulare dobanzi, #Barclays investigatii manipulare Libor, #Barclays demisie , #Banci internationale