Seful bancii Elvetiei, audiat pentru tranzactii speculative

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 08:25
1648 citiri
Seful bancii Elvetiei, audiat pentru tranzactii speculative

Seful bancii centrale Elvetiene, Philipp Hidebrand, a fost implicat in tranzactii care i-au adus familiei sale zeci de mii de dolari in 2011, in timp ce conducea eforturile de depreciere a francului elvetian.

El va fi audiat, luni, de o comisie care ar putea exclude PricewaterhouseCoopers, expertul in audit al institutiei.

Hidelbrand a negat, joi, ca ar fi incalcat regulile bancii centrale, scrie The Washington Post.

Seful institutiei a recunoscut ca cele trei tranzactii in valoare de peste 2 milioane de dolari ar putea fi interpretate gresit, insa a sustinut ca singura sa greseala a fost sa ii permita sotiei sale sa duca la capat o anumita tranzactie mai "sensibila", care a avut loc cu doar doua zile inainte ca banca centrala sa creasca lichiditatea francului.

Hidelbrand a declarat ca ar fi donat tot profitul obtinut in urma tranzactiilor.

Legiuitorii au declarat ca audierea va avea loc cu usile inchise, insa presa va fi informata, ulterior.

In cadrul audierii se vor discuta mai multe ipoteze, printre care si cea in care Hiedelberg si sotia sa au facut tranzactii valutare si din alte conturi, diferite fata de cele din contul Sarasin Bank. Din aceasta banca au pornit sesizarile, din partea unui angajat de la suport IT, aparent ingrijorat de existenta vreunei tranzactii interne.

Comisia va mai analiza si daca membrii de familie trebuie sa se supuna regulilor de conduita aplicabile membrilor institutiei si daca legile de tranzactii interne ale Elvetiei ar trebui sa acopere si speculatiile valutare.

Unul dintre membrii comisiei, Corrado Partini, din Parditul Social Democrat Elvetian, a declarat ca decizia Bancii Nationale de a permite PricewaterhouseCoopers, auditorul sau, sa analizeze conduita lui Hidelbrand, va fi discutata.

Exista voci care sustin ca regulile bancii centrale au lasat suficient loc pentru interpretari si ca verdictul la care au ajuns pana acum expertii in audit a pornit de la cateva presupuneri favorabile lui Hildebrand.

"Se va pune la indoiala independenta PwC", a declarat Pardini, care se asteapta ca pledoaria lui Hidelbrand si a presedintelui consiliului bancii sa treaca dincolo de aspectele legale ale afacerii.

"Hidelbrand era constient ca face tranzactii speculative", a adaugat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii speculative Banca Elvetiei, #audieri Philipp Hidebrand, #depreciere franc elvetian , #Banci internationale