Seful Barclays demisioneaza in urma scandalului privind manipularea dobanzilor

Luni, 02 Iulie 2012, ora 12:00
1511 citiri
Seful Barclays demisioneaza in urma scandalului privind manipularea dobanzilor

Presedintele grupului bancar britanic Barclays Plc, Marcus Agius, a demisionat luni si a afirmat ca scandalul privind posibila manipulare a dobanzilor Libor si Euribor a avut un impact devastator asupra reputatiei bancii si va renunta la functia sa deoarece "raspunderea este netransferabila", transmite Reuters.

Reprezentantii Barclays au anuntat miercuri ca au ajuns la o intelegere cu Autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie in urma careia cea de-a doua mare banca britanica va plati penalitati in valoare de 453 milioane de dolari pentru a pune capat unei anchete internationale privind posibila manipulare a dobanzilor Libor si Euribor.

Agius, presedinte al grupului bancar Barclays timp de cinci ani si jumatate, va ramane in functie pana la desemnarea unui succesor. Scandalul privind posibila manipulare a dobanzilor Libor si Euribor a determinat presiuni din partea actionarilor care au cerut demisia presedintelui Barclays, Marcus Agius, si a directorului general al bancii britanice, Bob Diamond.

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie a impus Barclay plata unei amenzi de 92 mil. de dolari

In Marea Britanie, Autoritatea de reglementare in domeniul serviciilor financiare (FSA) a impus Barclays sa plateasca o amenda de 59,5 milioane de lire sterline (92 milioane de dolari), aceasta fiind cea mai mare amenda impusa vreodata de FSA.

In SUA, Commodities Futures Trading Commission, CFTC, a impus Barclays sa plateasca o amenda de 200 milioane de dolari. In plus, Barclays a acceptat sa plateasca alte 160 milioane de dolari Departamentului american al Justitiei.

Separat, Barclays a anuntat ca directorul sau general si alti directori vor renunta la bonusurile lor pentru acest an. "Imi pare rau ca unii angajati au actionat intr-o maniera care nu corespunde culturii si valorile noastre", a declarat directorul general de la Barclays, Bob Diamond, adaugand ca atat el, cat si directorul financiar Chris Lucas, directorul operational Jerry del Missier si directorul diviziei de investment banking Rich Ricci au acceptat sa renunte la orice bonusuri in acest an.

Banca britanica este prima mare institutie financiara internationala care ajunge la o intelegere cu organismele de reglementare dupa ce in luna martie a acestui an agentiile de reglementare din SUA, Europa si Japonia au demarat o ancheta globala pentru a stabili daca dobanda Libor a fost manipulata in timpul crizei financiare.

Dobanda Euribor este stabilita de 44 de banci si este utilizata ca indicator de referinta pentru mii de miliarde de credite si instrumente financiare in euro. LIBOR este rata dobanzii pe piata de imprumuturi interbancare din Londra. Dobanzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeste de la un grup de banci. Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmariti indici din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Barclays demisie, #conducere Barclays demisie, #scandal Barclays, #Barclays manipulare dobanzi , #Banci internationale