Seful Credit Agricole critica reformarea sistemului bancar din Franta

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:27
1673 citiri
Seful Credit Agricole critica reformarea sistemului bancar din Franta

Reglementarile bancare propuse de guvernul de la Paris pentru reducerea riscurilor de tranzactionare vor fi mai dure decat oriunde in Europa si va fi mai dificil pentru bancile franceze sa acorde imprumuturi, a avertizat luni Jean-Paul Chifflet, directorul general al Credit Agricole, intr-un interviu acordat publicatiei Les Echos, transmite Reuters.

Declaratiile vin dupa ce Les Echos a anuntat ca acordarea de credite fondurilor speculative si fondurilor de private equity va face parte din tipul de activitati riscante pe care bancile franceze vor trebui sa le includa intr-o entitate separata din iulie 2015.

"Actualele propuneri de reformare a sistemului bancar nu au egal niciunde in Europa. Va fi extrem de dificil pentru bancile franceze sa crediteze economia', a afirmat Jean-Paul Chifflet, care este si seful Federatiei bancare franceze.

In 15 noiembrie ministrul francez de finante, Pierre Moscovici, anunta ca viitoarea reforma din sistemul bancar francez va reduce drastic operatiunile bancilor de proprietary trading (tranzactionarea propriului capital), dar va evita deciziile care ar putea duce la restrictionarea fluxului de creditare catre economiei.

Guvernul de la Paris pregateste un proiect de lege care va fi publicat la mijlocul lunii decembrie si este menit sa reduca riscurile de tranzactionare cu care se confrunta bancile.

"Vreau ca aceasta reforma sa modifice profund sectorul bancar. Va separa activitatile speculative de cele care sunt utile economiei", a explicat Pierre Moscovici. Bancile vor trebui sa creeze entitati separate pentru activitatile riscante si vor trebui sa prezinte un mecanism pentru cazul in care ar fi puternic afectate de criza iar autoritatile de reglementare isi vor inaspri activitatea, a afirmat oficialul francez.

Unii experti sustin ca separarea diviziilor de retail de diviziile de investitii ar face bancile mai stabile si ar preveni repetarea unei crize financiare asemanatoare cu cea din 2008, dar altii argumenteaza ca o astfel de decizie ar putea afecta competitivitatea Europei in sectorul bancar.

Chifflet a criticat aceste reglementari, explicand ca toate bancile vor trebui sa plateasca costurile salvarii unei institutii de creditare daca acesta va da faliment. De asemenea seful Credit Agricole, banca prezenta si in Romania, a avertizat ca aceste reglementari vin in plus fata de taxele suplimentare impuse sectorului bancar si a normelor Basel III, destinate intaririi sistemului bancar.

Comentand decizia autoritatilor SUA de a intarzia aplicarea reglementarilor Basel III, Jean-Paul Chifflet a afirmat: "Sper ca Michel Barnier, comisarului european pentru piata interna si servicii, va fi atent la ce se intampla in SUA, inainte de a plica reglementarile Basel III, pentru a evita penalizarea Europei".

Bancile europene i-au cerut Comisiei Europene amanarea cu un an, pana in 2014, a introducerii noilor reglementari Basel III, dupa ce autoritatile de reglementare din SUA au anuntat ca nu se asteapta ca noile reglementari sa intre in vigoare in 2013.

Aceste reguli au fost elaborate ca raspuns la criza financiara din 2008 si sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizarii institutiilor financiare impotriva viitoarelor socuri financiare. Stabilite in anul 2010 de un comitet de banci centrale si organisme de reglementare din intreaga lume, reglementarile Basel III ar urma sa oblige bancile sa-si constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, fata de 2% in prezent.

Asociatia europeana a bancilor a trimis in 21 noiembrie o scrisoare comisarului european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, prin care cere oficial o amanare deoarece altfel institutiile europene de creditare ar fi dezavantajate daca vor introduce noile reglementari inainte ca ele sa intre in vigoare in SUA.

"Suntem acum foarte ingrijorati de posibilele repercursiuni ale recentului anunt al autoritatilor SUA asupra competitivitatii bancilor europene pe plan international", se arata in scrisoarea Federatiei europene bancare, care subliniaza ca deja institutiile europene de creditare trebuie sa faca fata noilor cerinte privind capitalul si introducerea capitalului tampon, precum si crearea unei autoritati de supervizare la nivelul UE.

Toate acestea, in timp ce bancile din SUA nu trebui sa indeplineasca in paralel obligatii suplimentare, se arata in scrisoarea Federatiei europene bancare, care cere amanarea reglementarilor 'Basel III' pana la 1 ianuarie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reforma sistem bancar Franta, #reglementari bancare Franta, #reducere riscuri tranzactionare banci, #proprietary trading Franta , #Banci internationale