Seful JPMorgan, criticat pentru cazul "Balena de la Londra"

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 11:00
1629 citiri
Seful JPMorgan, criticat pentru cazul "Balena de la Londra"

JPMorgan Chase va da publicitatii in urmatoarele zile un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra", care a provocat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari bancii prin tranzactii neinspirate cu derivate, concluziile anchetei criticandu-l pe directorul general Jamie Dimon.

Ancheta a inceput in vara anului trecut, iar raportul final, care va fi evaluat in scurt timp de board-ul bancii, il critica pe Jamie Dimon, unul dintre cei mai apreciati bancheri din SUA pana la acest incident, deoarece nu a supravegheat riguros activitatea traderilor, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.

Raportul ii ataca de asemenea pe fostul director financiar executiv al JPMorgan Doug Braunstein, precum si pe directorul executiv de investitii Ina Drew, sefa departamentului de trading din Londra unde au avut loc tranzactiile paguboase.

Banca a inregistrat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari in urma tranzactiilor cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase pozitii atat de mari pe piata incat a fost poreclit de traderii concurenti "Balena de la Londra".

Raportul intocmit in urma anchetei interne va fi prezentat marti consiliului de administratie, care va decide prin vot daca documentele vor fi facute publice, au afirmat sursele citate.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii bancii au refuzat sa comenteze informatiile.

Cazul este investigat separat si de Departamentul Justitiei din SUA, de FBI si de comisia de reglementare a pietelor financiare.

Banca ar putea fi sanctionata, in dosare separate, si pentru controale interne inadecvate impotriva spalarii banilor.

#tranzactii derivate, #JPmorgan scandal Balena, #JP Morgan penalizare , #Banci internationale