Senatul SUA acuza JPMorgan ca a ascuns pierderi de 6 miliarde dolari

Sambata, 16 Martie 2013, ora 17:19
1460 citiri
Senatul SUA acuza JPMorgan ca a ascuns pierderi de 6 miliarde dolari

Banca americana JPMorgan "a indus in eroare investitorii", dupa care "a mintit autoritatile" in privinta unei pierderi de 6 miliarde de dolari inregistrate din trading anul trecut, a declarat un membru al comisiei infiintate de Senatul SUA pentru analizarea cazului.

Senatorul John McCain, cel mai important membru al comisiei din partea Partidului Republican, a facut declaratiile in contextul publicarii unui raport de 300 de pagini asupra operatiunilor de trading si esecurilor de control al riscului care au condus la pierderile uriase ale JPMorgan in cazul cunoscut ca "balena din Londra".

Raportul comisiei se concentreaza pe informarile venite de la directorului general, Jamie Dimon, si directorul financiar, Doug Braunstein, care ulterior scandalului a fost nevoit sa renunte la post.

Dimon a minimalizat intr-o prima faza importanta tranzactiilor cu instrumente financiare complexe la biroul de investitii din Londra. Activitatile de trading ale biroului din Londra "sunt o furtuna intr-un pahar cu apa", a spus seful JPMorgan la o intalnire cu investitorii in aprilie anul trecut.

Senatul SUA a aflat in urma investigatiei, ca acesta "avea deja informatii despre portofoliul foarte mare si complex, pierderile inregistrate pe perioada de trei luni, majorarea semnificativa a pierderilor din luna martie, precum si despre dificultatile in lichidarea investitiilor".

Declaratii ale directorului financiar de la acea data, Doug Braunstein, ca JPMorgan a informat autoritatile periodic si complet despre pozitiile detinute la Londra, sunt descrise in raport ca"imprecise in cel mai bun caz si minciuni in cea mai rea situatie".

Explicatiile JPMorgan

JPMorgan a raspuns acuzelor comisiei Senatului afirmand ca banca a recunoscut repetat greseleile comise, dar conducerea a actionat cu buna-credinta, fara intentia de a induce in eroare.

Comisia pentru bursa si valori mobiliare din SUA analizeaza informari transmise de banca in privinta portofoliului, precum si daca acestea au fost facute la timp si precis.

Senatorul McCain a acuzat JPMorgan ca a mintit atunci cand a transmis Senatului ca a procedat complet transparent cu autoritatile de reglementare.

Raportul il citeaza pe un expert al autoritatii de audit pentru moneda, autoritarea de reglementare in subordinea careia se afla JPMorgan, care a afirmat ca, in opinia sa, banca "a mintit" si "a inselat" agentia referitor la intrebarea daca a modificat documentele finaciare pentru a ascunde amploarea pierderilor.

Rezultatele investigatiei in privinta JPMorgan se adauga presiunilor in dezbaterile privind necesitatea implicarii statului pentru restructurarea bancilor considerate preamari pentru a fi reglementate eficient. JPMorgan are active totale de circa 2.400 de miliarde de dolari.

#pierderi JPMorgan, #minciuni JPMorgan, #investigatii JPMorgan, #Senat SUA JPMorgan , #Banci internationale