Slovenia scoate la vanzare cele mai mari banci de stat

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 15:31
2196 citiri
Slovenia scoate la vanzare cele mai mari banci de stat
Foto: CC0 Creative Commons

Slovenia intentioneaza sa vanda in 2019 cele mai mari banci detinute de stat, Nova Ljubljanska Banka (NLB) si Abanka, a anuntat joi ministrul de Finante, Mateja Vranicar Erman, transmite Reuters.

Guvernul vrea sa inceapa anul viitor vanzarea majoritatii actiunilor NLB, printr-o Oferta Publica Initiala (IPO) si sa finalizeze procesul in 2019. Statul va pastra cel putin 25% din actiunile bancii, a precizat oficialul slovac.

De asemenea, Executivul intentioneaza sa vanda in 2019 intreaga participatie la Abanka unui partener strategic, asa cum prevede acordul incheiat cu Comisia Europeana (CE) in schimbul aprobarii ajutorului de stat catre aceasta banca, in 2013, a explicat Vranicar.

Si NLB a primit ajutor de stat in 2013, iar Slovenia trebuia sa vanda in 2017 o participatie majoritara in aceasta banca, dar a cerut UE amanarea tranzactiei pana in iunie, cand sunt alegeri generale.

Comisia Europeana inca nu a anuntat daca accepta amanarea.

In ultimul deceniu, Slovenia a evitat sa-si vanda cele mai mari banci, astfel incat Guvernul controleaza aproximativ 45% din sectorul bancar.

Alte banci prezente pe piata slovena sunt subsidiare ale Societe Generale (Franta), Unicredit si Intesa Sanpaolo (Italia), Sberbank (Rusia), Sparkasse si Addiko Bank (Austria), AIK Bank (Serbia).

#banci stat Slovenia , #Banci internationale